Företrädare för IBM har tidigare berättat att företaget internt haft en policy att man ska använda det egna kontorspaketet Symphony på alla nya datorer. Dessutom används i allt större utsträckning Linux som operativ inom det egna företaget.

Nu inleds en liknande satsning för kunderna som ska få tillgång till paketet Virtual Linux Desktop med ingångspris på cirka 500 kronor per användare. Paketet har utformats i samarbete med Canonical och Virtual Bridges vilket innebär att det bygger på Ubuntu Linux där man normalt brukar använda Openoffice.

I detta fall är det dock IBMs egen variant, Symphony som gäller som alternativ till Microsofts Office. Men i IBMs Open Collaboration Client Solution ingår även grupprogrammet Lotus Notes med moduler för både e-post och chatt.

I samarbete med Virtual Bridges ska dessa produkter erbjudas som virtuella paket där användarna kan komma åt det mesta från ganska klena datorer eller tunna klienter. Det ska räcka med en enda server för att hantera dussintalet virtuella datorer.

Enligt IBMs uträkningar kan kunderna spara mellan 500 och 800 dollar per år och användare, jämfört om man skulle köpa licenser för Microsofts operativsystem Vista samt Office och samarbetsprodukter som Sharepoint.