Det var i maj 2007 som Sun offentliggjorde företagets satsning på en plattform för rika internetapplikationer, det vill säga grafiskt avancerade webbprogram.

Sedan har det dröjt och konkurrenterna Adobe och Microsoft har obehindrat kunna sprida sina tekniker till världens företag. Fördröjningen har gjort att den senare delen av Suns valspråk - "kör överallt" - kommit på skam.

Men företagets vd Jonathan Schwartz är inte orolig. Han är i stället övertygad om att Javafx kommer att övervinna de hinder tekniken står inför.

– Vi är mer relevanta idag än vilken annan mjukvaruleverantör som helst, säger Jonathan Schwartz till Cnet News.
Han tillägger självsäkert att även om Javafx inte diskuteras särskilt mycket på företagen i dag så kommer situationen att ha förändras radikalt inom två, tre månader. Då kommer alla att prata om Javafx.

Analytikern Jonathan Eunice på analysföretaget Illuninata är inte lika säker.

– Jag skulle tro att det finns en plats för Java i webbapplikationer, men tekniken kommer väldig sent, säger Jonathan Eunice till Cnet.

Mattias Hellborg Arthursson, Javautvecklare på Jayway, tror däremot att Javafx har en viktig roll att fylla.

– Det jag har sett ser prydligt ut, och Javafx har en fördel om utvecklaren redan är bekant med Java.

Samtidigt är konkurrensen hård, tillägger han, och Javafx kan i de fall en körmiljö saknas betyda ytterligare en plugin att ladda ner och installera.

Tillsammans med Javafx Desktop släpps även en emulator för Javafx Mobile. Den gör mobilutveckling i simulerad mobilmiljö möjlig till dess att den skarpa versionen av Javafx Mobile släpps i början av nästa år.

– Det finns mobiltillverkare som är i gång med att utveckla i Javafx för mobiler, tyvärr kan jag inte ännu säga vilka, säger Thorbiörn Fritzon, Javaexpert på Sun.