För ett år sedan började Intel flagga för en ny typ av mobila enheter som kallas mobile internet devices, mid. Det handlar om efterföljarna till måttligt framgångsrika umpc (ultra mobile pc) som kom 2006. Mid-enheterna ska vara hälften så stora som exempelvis Samsungs Q1 Ultra och ha skärmar på fyra eller fem tum.

– Nu har den första generationen dykt upp på vissa marknader men med den översyn av mid som kommer under våren räknar vi med att få se sju eller åtta modeller i Europa, säger Jon Jädersten som på Europanivå ansvarar för Intels division ultra mobility.

Mid-produkterna bygger på en plattform som kallas Menlow där det ingår både Atom-processorer och tillhörande chipssatser. Under första kvartalet kommen Menlow att få en översyn där Intel skruvar upp prestanda samtidigt som man minskar värmen i kretsarna.

– Det kommer att innebära att man kan tillverka manicker som är mycket plattare, 14 millimeter i stället för 22. Flera av dessa kommer att visas upp på telekommässor under våren, säger Jon Jädersten.

Nästa steg i utvecklingen kommer i slutet på nästa år då Menlow ska förses med kretsar för vanlig telefoni. De modeller som nu visats upp, exempelvis Benqs Mid S6 som Telecom Italia nyligen introducerat klarar bara datakommunikation vilket gör att samtalen måste genomföras via tjänster som Skype. Men om ett år räknar Intel med att ha kombokretsar på plats som kan hantera bluetooth, wimax, wifi, 3g och gps.

Typiskt för mid-enheterna är att de har Mobile Linux (Moblin) som operativsystem.

– Vi har nyligen dragit i gång en utvecklartävling där svenska utvecklare blir först i världen med att delta. Det har inneburit ett jäkla drag med trafik från utvecklare som vill bidra till Moblinplattformen, säger Jon Jädersten.

Han räknar med att det i dagsläget ska finnas cirka 400 program, allt från spel till avancerade bildbehandlare, för Moblin. Dessutom ska kontorsprogram som Openoffice gå att köra rakt av på dessa enheter.

– Jag har bestämt sagt ifrån att jag inte vill ha några Windowsbaserade mid i Europa. Varesig XP eller Vista uppfyller de krav som vi har, exempelvis för hantering av hd-video. När det gäller Windows Mobile finns bara stöd för arm-plattformen vilket gör att även den Windowsversionen faller bort, säger Jon Jädersten.

Fakta

Benqs Mid S6 är bland de första enheter som bygger på Intels Menlowplattform för mobile internet devices, mid. Den har skärm på 4,8 tum (800x480 punkter), flashdisk på 2 GB, 512 MB ram och vikt på 370 gram.

S6 är 22 millimeter tjock men nästa år kommer en ny generation av Menlow som gör att enheterna bara ska vara 14 millimeter tjocka.

I dagsläget stöder
apparaterna bara datatrafik via turbo-3g och wlan men stöd för vanlig rösttrafik kommer om ett år.