Charlie Hanssons bakgrund är kanske inte den mest typiska för en vd. Under sin barndom flyttade han runt mellan ett tjugotal ställen, utkanten av förorter och mindre samhällen runt Stockholm. Hans mamma var städerska, periodvis arbetslös, och hade svårt att få jobb.

När han var 13 skilde sig föräldrarna. Hans pappa orkade inte med ansvaret och valde ett liv som hemlös. Först när Charlie Hansson var 18 år sökte hans pappa upp honom igen.

Så är heller inte Charlie Hansson en så typisk vd på andra sätt heller. Han startade sitt konsultbolag Chas Visual Management tillsammans med en kompis när han var 25 år och blev vd i samma veva. I dag är han 28.

Han har också hunnit med att bli civilingenjör på KTH och haft 14 anställningar sedan 13 års ålder. Ja, 15 om man räknar med att han sålde sina barnböcker som elvaåring för att få råd med en Transformerleksak som han önskade sig hett.

– Men mitt första riktiga jobb fick jag när jag var 13 och började dela ut tidningar, berättar han.

Då var drivkraften pengar. Att kunna köpa det som andra fick av sina föräldrar men som det inte fanns ekonomiskt utrymme för hemma hos honom. Men med åren har pengarna fått allt mindre betydelse – i takt med att han tjänat dem.


Politiskt intresserad. "Jag är inte främmande för att sitta i riksdagen", säger Charlie Hansson som planerat att ägna sig åt annat än enbart företaget efter att han fyllt 30 år.

– Nej, det viktiga för mig har varit att bygga upp ett företag som i sina grundvärderingar har ett socialt ansvarstagande, säger han.

– Det är ju något som många företag ser som en extra lyx, men jag tror att vårt företag blir snäppet bättre än andra för att vi har en bred samhällssyn och en förståelse för olika gruppers villkor.

Det är viktigt att det är högt i tak och att det finns en förståelse för olika människors villkor – exempelvis går det att få förskott på lönen om det behövs eftersom Charlie Hansson förstår att det ibland kan behövas.

Bland de anställda på Chas finns många som ägnar sig åt volontärarbete av olika slag. Det finns de som valt att gå ner i arbetstid för att bättre hinna med sådana åtaganden, berättar Charlie Hansson.

– Om du tittar därute så sitter det diplom för sju olika välgörenhetsprojekt som anställda här är aktiva i, säger han stolt.

Chas deltar också i olika sociala satsningar runt om i landet.

– Vi arbetar just nu med åttondeklassare i Bredbyskolan i Rinkeby. Några av ungdomarna ska komma hit till vårt kontor någon gång i månaden efter årsskiftet och arbeta med ett it-relaterat projekt, det ska bli jättekul, säger Charlie Hansson.

– Jag tror att det är ett bra sätt att väcka intresse för it och att täppa igen klyftor.

Initiativtagare till projektet är inte Chas utan Ericssons styrelseordförande Michael Treschow och grundskolechefen Håkan Edman.

– Vi är utförare och på Bredbyskolan är det vi och Microsoft som engagerar oss i projektet.

Det är tydligt att hans engagemang för hemlösa är djupt. Genom sin pappa har han en direktkontakt med det livet och vet vad det innebär.

Ett tillslag i Sollentuna för någon vecka sedan då polisen tvingade iväg ett antal husvagnsboende från en undanskymd plats mitt i full snöstorm får det att glöda i ögonen på honom.

– Det är patetiskt att sådant ska ske – det finns så otroligt mycket smidigare lösningar, säger han.

– Och det som jag verkligen vill arbeta för är att minska de trösklar som finns för dem som hamnat vid sidan men som vill ta sig tillbaka in.

Charlie Hansson har flera gånger deklarerat att han ska bli ekonomiskt oberoende när han är 30 år och skälet till det är att han vill vara fri att ägna sig åt det han vill.

– Det betyder inte nödvändigtvis att jag slutar på Chas, men jag kommer troligen inte att vara operativ chef längre. I stället funderar jag på att kanske ge mig in i politiken och verkligen arbeta för de frågor jag brinner för, säger han.

– Jag är inte främmande för att sitta i riksdagen.

Men vilket parti han i så fall skulle arbeta för vill han inte berätta.

– Nej, det får vi se i så fall.

Charlie Hansson tycker inte att han har någon nackdel av att ha en annan bakgrund än de flesta andra han stöter på i ledningsgrupper och styrelser.

– Nej, jag tror snarare att det är en styrka. Att ha en bred samhällssyn och att kunna föra sig i olika sammanhang är ofta gravt underskattat, säger han.

Charlie Hansson återkommer hela tiden till sina grundvärderingar om socialt ansvarstagande och betonar att han försöker få dem att genomsyra allt han gör.

– Jag har fått med mig mycket hemifrån. På vårt företag har vi som affärsidé att ha de mest prisvärda konsulterna med lägre priser än våra konkurrenter. Vi tror att vi på det sättet får kundernas förtroende tillbaka, säger han.

För att affärsidén ska lyckas gäller det att kvaliteten heller inte är sämre än andras konstaterar han.

– Vi startade i rätt läge, i slutet av lågkonjunkturen, och kände många duktiga it-människor som gick arbetslösa. Och vi har heller inte haft svårt att få kompetens eftersom vi arbetar med utbildningar och har plockat upp flera nya medarbetare den vägen, säger han.

– Då har vi dessutom sett dem i olika situationer så de är dessutom kvalitetssäkrade.

Låga omkostnader är receptet bakom att Chas kan hålla relativt låga priser. Kontoret är exempelvis bara för den lilla administrationen på runt fem personer medan de 20 konsulterna förväntas arbeta ute hos kund.

– Sedan är det ju så att nyare bolag som vi inte har behövt göra lika stora investeringar som de äldre, säger Charlie Hansson.

– Vi har kommit i tider då det finns gratis webbverktyg, billig hosting och open source så vi har inte behövt dra på oss så stora kostnader. Det gör att jag tror att vi nya, mindre, företag har ett utmärkt utgångsläge nu när lågkonjunkturen kommer.

Och han verkar inte så oroad över de sämre tiderna, i stället deklarerar han att han startar ett nytt företag efter nyår som han också kommer att vara vd på.

– Det kommer att påverka konsultbranschen så mycket kan jag berätta, säger han, men låter undslippa sig att det är ett företag i it-branschen men ”lite bredare”.

Hur lyckas han då hinna med allt, var kommer drivet ifrån?

– Jag brukar tala om 5 000 samtal. Så många hinner man med på ett år om man har åtta timmars arbetsdag, med lite extra lång lunch och sex veckors semester om alla samtal är 20 minuter långa. Och om man ringer 5 000 samtal får man rätt mycket gjort och kan nog starta vilket företag som helst, säger Charlie Hansson.

Fakta

Namn: Charlie Hansson.
Utbildning: Civilingenjör från KTH. Studerat pedagogik och retorik.
Jobbar nu som: Vd på it-konsultbolaget Chas Visual Management.
Jobbat tidigare som:
Tidningsbud, journalist på Enköpingsposten och en inredningstidning, Taxi Stockholm, Ica och en hel del annat.
Jobbar med efter 30 års ålder:
Förhoppningsvis det han vill. Kanske kandiderar till riksdagen.
Om varför han inte köper en bostad till sin hemlöse pappa:
”Han skulle aldrig gå med på det. Han vill inte ha saker om han inte kan ge tillbaka. Mamma tar heller inte emot pengar på det sättet.”
Fritidsintressen:
Umgås med familjen, meka med bilar – ska renovera en Ford Mustang tillsammans med sin pappa.
Okänd talang: Duktig på schack. ”Jag vann en del tävlingar som tonåring.”