LastFM

Lite av en outsider i sammanhanget, men med ett intressant upplägg. Tjänsten ”lär sig” din musiksmak och skräddarsyr radiostationer just för dig. Du börjar med att installera en så kallad skrobbler som suger upp allt du lyssnar på i dina mediespelare (Itunes, Winamp eller Windows Media Player). Med hjälp av informationen LastFM letar tjänsten sedan upp andra låtar du borde gilla. Du kan göra egna spellistor, markera favoritlåtar eller lyssna på ditt eget eller andras musikbibliotek också.

Vad är bra?
Att tjänsten lär sig din musiksmak och ger dig riktigt bra rekommendationer. Du hittar massor med ny musik du inte visste att du gillade.

Vad är dåligt?
Du kan inte välja vad du vill lyssna på. Av upphovsrättsliga skäl agerar LastFM som en radiostation som slumpar fram låtvalet. Du kan av samma anledning inte heller spela en låt på repeat eller pausa i den.

Betyg: 3/5

www.lastfm.se

Spotify

Den som är bekant med Itunes förstår sig genast på Spotify. I grova drag är den enda skillnaden att musiken ligger på Spotifys servrar i stället för på din hårddisk. Du lirar precis vad du vill när som helst och du kan lägga upp spellistor med favoritlåtar. Spotify är ingen webbaserad tjänst helt och hållet. Du måste ladda ner ett program för att kunna lyssna. Vill du lyssna gratis måste du till att börja med ha en inbjudan från en befintlig användare. Dessutom får du stå ut med reklam. Vill du slippa det kan du skaffa ett månadsabonnemang för 100 kronor.

Vad är bra?
Att programmet är lätt att använda och att du får omedelbar tillgång till ett stort musikbibliotek.

Vad är dåligt? Ljudkvaliteten är inte helt hundra, även om det är nära. Än så länge saknas dessutom en del musik.

Betyg: 4/5

www.spotify.com

Deezer

Här är musiken helt reklamfinansierad. Registreringen är gratis och när man skaffat ett konto funkar det ungefär på samma sätt som Spotify. Skillnaden är att man inte behöver ladda ner någon mjukvara för att köra Deezer. Man kan göra spellistor och lyssna på radiostationer med rekommendationer. En riktigt smart funktion som Deezer erbjuder är möjligheten att ladda upp ditt befintliga musikbibliotek. När du gjort det kan du nå din musik från vilken plats som helst där det finns internetuppkoppling. Det är bara du själv som kan lyssna på ditt uppladdade bibliotek.

Vad är bra?
Enkel och rättfram tjänst som är ­gratis. Möjligheten att ladda upp sitt musikbibliotek.

Vad är dåligt?
Misslyckas lite för ofta med att spela upp musik på grund av olika tekniska fel. Än så länge skralt utbud med låtar från vissa artister.

Betyg: 3/5
www.deezer.com