HP är den stora förloraren på Vervas ramavtal Skrivare, kopiatorer och tjänster 2006. Företaget har blivit av med ledartröjan inom skrivarförsäljning till offentlig sektor. För några år sedan hade HP långt över 50 procent för några år sedan.

Företagets andel av försäljningen under tredje kvartalet i år ligger bara på bara 13 procent – ett tapp på omkring en tredjedel jämfört med motsvarande kvartal 2007 och sett på några års sikt en ren katastrof.

Men om HP tappar mark ökar de andra leverantörerna och Carl Lamm, som säljer japanska Ricoh, är den stora vinnaren.

Med en andel på omkring 33 procent av den totala försäljningen på 159 miljoner kronor under kvartalet är Carl Lamm den klart dominerande leverantören.

Jämfört med tredje kvartalet 2007 fördubblade Carl Lamm i det närmaste sin försäljning.

Att HP tappar volymer och marknadsandelar på just skrivare och kopiatorer förklaras av Rolf Bengtsson, ramavtalsansvarig på Verva:

– Helt klart har inte HP lyckats hänga med i utvecklingen när det gäller multifunktionsskrivare, skrivare, kopiator och skanner i ett. Där är HP inte lika starkt som konkurrenterna, säger Rolf Bengtsson.

Även om HP tappat större delen av skrivarmarknaden inom offentlig sektor, som traditionellt betraktats som företagets hörnsten, så är leverantören betydligt starkare inom många andra områden, till exempel pc och servrar.

Fakta

Totalt köpte den offentliga sektorn, stat, kommun och landsting, skrivare, kopiatorer och tjänster för 159 miljoner kronor tredje kvartalet i år.