Den nya paketeringen har lagts upp på webben och tanken är att användarna själva ska ladda ner det drygt 1 GB stora paketet och bränna filerna på en dvd-skiva. Skivan kan sedan användas som startskiva och gör det möjligt att köra Red Hat Enterprise Linux 5.2 Desktop och IBM Lotus Notes 8.5 beta 1 utan att installera produkterna på hårddisken.

Till det kommer även IBMs variant på Openoffice, Lotus Notes Symphony, som innehåller moduler för ordbehandling, räkneark och presentationer.

Så sent som i förra veckan presenterade IBM Virtual Linux Desktop, en paketering som bygger på Ubuntu Linux där modellen är att man ska köra produkterna från en server. Bland IBMs övriga satsningar på Lotusplattformen märks även Lotus Foundations Start där allt som behövs för att köra Lotus Notes och Symphony på mindre företag levereras i en färdigkonfigurerad server.

– Vi ser ett enormt fokus på den här typen av produkter just nu och kunderna ser en möjlighet att få minst lika bra produkter som Microsoft har fast till halva priset, säger Kristoffer Lundegren, Sverigechef på IBM Lotus Software.

Bland de kunder som nyligen bytt ut Exchange mot IBMs grupprogram nämner han det svenska telekombolaget Transmode.

– I nästa vecka hoppas jag kunna ge dig namnet på en stor skattefinansierad verksamhet som nu valt att gå i samma riktning, säger han hemlighetsfullt.

Kristoffer Lundegren lever givetvis som han lär och har sedan i somras enbart använt datorer med antingen Mac OS eller Linux och Symphony som kontorsprogram.

– Under de senaste månaderna har Symphony laddats ner åtskilliga miljoner gånger och efter årsskiftet räknar vi med ännu fler när vi kommer med en ny version som bygger på samma bas som i Openoffice 3.0, säger Kristoffer Lundegren.

Fakta

Live DVD är namnet på det nya paket som IBM tagit fram i samarbete med Red Hat. Här ingår Red Hat Enterprise Linux 5.2 Desktop och IBM Lotus Notes 8.5 Beta 1 samt kontorspaketet Lotus Notes Symphony.