Innehållshanteringssystemet Oxite beskrivs av skaparna som ett utbyggnadsbart verktyg som följer standarderna. Det skapades ursprungligen för att driva sajten Mix Online, skriver IDG News.

Microsoft har redan innehållshanteringssystem i Sharepoint, men har tidigare saknat ett verktyg mer inriktat på bloggar och liknande sajter.

Syftet med Oxite är att demonstrera för utvecklare hur man skapar program i Asp.net med arkitekturen MVC, model-view-controller. En förhandstitt på ramverket för Asp.net MVC släpptes förra året.

Oxite innehåller många av de funktioner som är viktiga för bloggar, som returlänkning, anonyma och autentiserade kommentarer, rss-flöden för alla sidor och ett webbaserat administrationsverktyg. Dessutom är det enkelt för användaren att lägga till nya sidor och undersidor.

Stefan Berg, regionchef på konsultbolaget Strand Interconnect, säger att Sharepoint hanterar bloggar till viss del men att Oxite stöder fler funktioner som är viktiga för bloggare.

– Jag tycker att det är intressant att Microsoft använder öppen källkod för att stimulera marknaden. För utvecklaren som är van vid Microsofts verktyg tror jag att det här kan vara en tillgång, säger Stefan Berg.

Han ser också en fördel för Microsoft som kan hämta inspiration till produkter som Sharepoint från den utveckling som görs av frivilliga utvecklare.

Vid första anblick ser Oxite ut att konkurrera med flera redan etablerade bloggverktyg. Men Microsoft hävdar att Oxite är skapat mer för utvecklare än för den som enkelt vill sätta upp en blogg.

Oxite är än så länge i en tidig alfaversion. Mix Online är än så länge den enda sajten som använder verktyget.

Fakta

Model-view-controller är en process vid systemutveckling. Där separeras data (model) från presentationen (view) för att hanteringen av data inte ska påverkas av presentationslagret.