– Iphone är en mardröm för operatörerna, säger John Strand, vd för det danska analysföretaget Strand Consult.

Han menar att det har varit en mycket dålig affär för de operatörer som valt att ingå partnerskap med Apple. Operatörerna har plöjt ner mängder av tid, pengar och marknadsföringskraft på en produkt som inte har ökat vare sig intäkterna, vinsten eller marknadsandelen.

Mobiloperatörerna subventionerar Apples hårdvara, medan Apple behåller alla intäkter som Iphoneägarna genererar genom köp av musik och program. Operatörerna kompenserar dessutom Apple för den datatrafik som genereras av Iphone, enligt Strand Consult.

– Det finns redan ett antal operatörer som har gått ut med vinstvarningar relaterade till sina Iphonesatsningar, skriver Strand Consult i en analys.

I analysen påpekas även att Iphone är en nischprodukt, inte en massmarknadsprodukt. Strand Consult menar att många operatörer har förblindats av Iphone, och glömt bort de resterande 95 procenten av sina presumtiva kunder.

Analysföretaget menar även att det är sorgligt att operatörer har lyft fram den stora datakonsumtionen hos Iphonekunderna som något positivt, eftersom operatörerna förlorar pengar på storkonsumenter när data säljs till fast pris.

– Du kan jämföra operatörernas attityd till Iphones datakonsumtion med en restaurangägare som har en ”ät så mycket du vill för 10 Euro”-buffé och är stoltast över de kunder som äter mest, skriver Strand Consult i analysen.

Många Iphoneägare ratar de mobilanpassade webbsidorna och väljer att surfa in på vanliga webbsidor istället. Det innebär att runt tio gånger mer data slukas, vilket är kostsamt för operatören, enligt Strand Consult.

– Det faktum att Iphone får så mycket uppmärksamhet i media just nu beror antagligen på en okritisk press som har låtit sig bli förförda av Apples unika pr-maskin, och som inte har analyserat och undersökt de underliggande affärsmodellerna och Iphones finansiella framgång ur operatörernas synvinkel, avslutar Strand Consult.

Fakta

I Sverige säljs Iphone genom Teliasonera. Telefonen gjorde sitt intåg på den svenska markanden den 11 juli i år.