Det skulle bli det mest radikala svaret på fildelningsproblematiken som Sverige hade sett. Redan under hösten skulle tonsättarnas upphovsrättsorganisation Stim inleda tester med fri fildelning av upphovsrättsskyddad musik mot en frivillig höjning av bredbandsavgiften.

Egenutvecklad teknik ska kartlägga vilka artister användarna lyssnar på och fördela pengarna rättvist in i minsta detalj. På så sätt ska de vanliga fildelningsnätverken kunna leva vidare, samtidigt som upphovsrättsinnehavarna får ersättning.

– Vi vill erbjuda en försöksgrupp möjligheten att fildela lagligt på samma sätt som den gör i dag, sa Stims vice vd Eva Modin i våras.

Men ett meddelande till Sveriges största operatörer i förra veckan innebar slutet på den breda satsningen, åtminstone i dagsläget. I stället för att som planerat samarbeta med både bredbandsföretag och skivbolag går nu Stim vidare på egen hand – i betydligt mindre skala.

”Ett antal” kunder, som ska hittas via annonser på webben, ska få svara på frågor om sina fildelningsvanor och musiklyssnande. Enligt CS källor, med god insyn i förhandlingarna, erbjuds operatörerna att bidra med frågor, men det är också allt. Inga tester av den nya betalningsmodellen kommer äga rum enligt det ursprungliga schemat.

Alla Sveriges större bredbandsoperatörer har deltagit i förhandlingarna, bland dem Teliasonera, Tele2, Com Hem, Bahnhof och Telenor.

Även småskaliga tester av rapporteringstekniken ska genomföras i samarbete med en teknisk högskola.

Eva Modin på Stim vill inte kommentera uppgifterna.

– Vi håller på med flera aktiviteter, men vi har bestämt oss för att inte kommunicera det i det här läget, säger hon.

Varför går ni vidare utan operatörerna?
– Det vill jag inte kommentera.