Det låter dramatiskt, och visst var det professionella säkerhetsexperter från Försvarets Radioanstalt som låg bakom angreppen. Men det hela var ett spel för att träna studenterna i försvar mot cyberkrigföring, arrangerat av Försvarshögskolan på uppdrag av Krisberedskapsmyndigheten.
– Några av servrarna blev rätt tufft behandlade mot slutet, säger Lars Nicander, utredningschef på Försvarshögskolan.
Övningen var ett samarbete mellan Sverige och Estland. Projektet inleddes efter attackerna mot estnisk it-infrastruktur våren 2007, som anses var det första storskaliga it-kriget riktat mot ett helt land.
Som mål användes Monolith, den gamla superdatorn vid Linköpings universitet som senare har ersatts av Neolith, ett betydligt kraftfullare system. Studenterna som skötte försvaret mot FRA-attackerna var uppdelade i fyra lag placerade i Linköping och i Estlands huvudstad Tallin.
– De grupper som kom på idén att samarbeta fick pluspoäng, säger Lars Nicander.
Högst poäng fick ett av de estniska lagen.
Att kunna försvara sig mot attacker kommer ännu viktigare i framtiden, tror Lars Nicander. Händelser liknande de Estland upprepades vid konflikten i Georgien tidigare i år.
– Vi ser det som ett nytt verktyg i den säkerhetspolitiska verktygslådan, både det som hände Georgien och tidigare i Estland.
Krisberedskapsmyndigheten inledde i fjol en omfattande studie av Sveriges beredskap för en attack av den sort som drabbade Estland.
I en rapport från förra hösten beskriver myndigheten Sveriges beredskap som "oroväckande" dålig. Bland annat finns bara ett fåtal personer i landet som har den kompetens som behövs för att avstyra en storskalig attack.