"Venture Capital-fonderna har mycket kapital, men väntar med att investera. Det gör vi också", säger Johan Hernmarck, vd på riskkapitalbolaget Provider Venture.
Många unga svenska teknikbolag har det tufft, bland annat på grund av att riskkapitalmarknaden tvärnitat. Johan Hernmarck, vd på riskkapitalbolaget Provider Venture, säger att det finns mycket pengar i venture capital-fonderna, men han anser inte att det är läge att investera.
– Värdet på börsen har gått ner med 50 procent, men värdet på onoterade it-bolag bara med 20–30 procent. Det finns inga skäl till att onoterade bolag ska värderas högre än noterade, tvärtom, säger Johan Hernmarck.
– Det finns inga riskkapitalbolag som gör nya investeringar så länge prisbilden inte kommer ned på nivåer vi vill se. Nu väntar alla och sköter om sina befintliga investeringar. Om två år kommer investeringarna igång igen.
Som CS berättat tidigare har flera teknikbolag stora finansiella problem just nu. Ointresset från riskkapitalbolag får stora konsekvenser för den här typen av bolag under 2009, tror Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.
– Förutom alla historier jag hör har vi själva gjort en undersökning som visar att hälften av företagen upplever att bankerna blivit stramare i sin långivning. Samtidigt har riskkapitalet nästan helt upphört och det går egentligen inte att göra nyemissioner, säger han.
Stefan Fölster hävdar att den riktiga smällen för de unga teknikbolagen kommer först nästa år och han tror att flera bolag slås ut.
– Det innebär naturligtvis ett avbräck för Sverige om många unga teknikbolag inte klarar sig, säger han.
– Dessutom ska man komma ihåg att det finns investerare som gjort väldigt goda affärer och har kontanter. De har ett väldigt bra förhandlingsläge just nu. För en uppfinnare eller entreprenör blir det svårare att få bra villkor vid en affär.
Stefan Fölster uppmanar regeringen att tidigarelägga investeringar inom infrastruktur och bredband. Om krisen behandlas på rätt sätt tror Stefan Fölster att svenskt näringsliv kan gå stärkt ur den.
– Företagen måste övervintra tills efterfrågan ökar igen. Det kan innebära att krisen följs av en ny tillväxtperiod, säger han.