Rankningarna har funnits tidigare, men då bara publicerats halvårsvis. När DPU Research nyligen gjorde om sin webbsida till en ny design lades rankningen ut som en löpande listning, som besökarna kan använda för att skriva omdömen om olika leverantörer och system. I dagsläget finns där ett 130-tal kategoriserade leverantörer, från Visma till SAP.

– Skillnaden är att det är nytt stuk på sidan och att rankningen uppdateras löpande, hela tiden, säger han. Det är möjligt att ge omdömen om leverantörer av affärssystem, kundvård, fakturering och annat, säger Sören Janstål, som är vd för Data Research DPU.

Har du fått någon respons på omläggningen?
– Ja, efter omläggningen hade hemsidan 2 600 besökare det senaste dygnet, vilket är mycket för mig och i dessa sammanhang. 7-8 leverantörer har hört av sig och velat uppdatera sin information. Totalt har jag fått uppemot 50 nya omdömen som ska godkännas, säger han.

Finns det ingen risk att leverantörerna fejkar positiva kommentarer?
– Nej, man får vara lite smart där och kolla på olika sätt. Inga omdömen läggs in direkt, utan måste godkännas i efterhand. I dagsläget ligger bland andra Monitor, Jeeves och Hybron bra till på mindre företag, medan SAP och Oracle klarar sig bäst när det gäller större leverantörer, säger han.

Syftet är att användarna ska kunna göra urval och jämföra leverantörerna, exempelvis om de köper nytt. De som lämna omdömen är oftast befintliga användare, vilket är uppemot 3 000, säger Sören Janstål. En annan kategori är företag som är på väg att köpa ett nytt affärssystem. De som lägger ett omdöme kan få en mall för en kravspecifikation eller mindre marknadsanalys i utbyte.

Har du några fortsatta planer?
– En möjlighet är att lägga upp motsvarande möjligheter inom andra områden än affärssystem, säger Sören Janstål och nämner bland annat kundvård, kontorsprogram och databasprogram.

Se rankningen här.

Fakta

Informationen läggs även ut i form av en Boston-matris utifrån storlek och tillväxt, samt totalomdömen och funktionalitet, prisvärde, leverantörstilltro och användarvänlighet.