– Jag vill inte kalla Project Entropia för ett spel. Det är ett eget universum med en egen ekonomi och marknad. Projektet befinner sig fortfarande i kolonisationsstadiet, det är precis som för nybyggarna i USA för trehundra år sedan, säger Marco Behrman, spelansvarig på företaget Mindark som utvecklat spelet.

Som i andra onlinespel kan spelarna i Entropia handla med olika föremål som är eftertraktade i spelet. Men i de spelen sker handeln utanför spelet, på sajter som Ebay, i Entropia handlar spelarna direkt med varandra med den egna valutan ped. Spelarna kan när som helst växla in sina tillgångar i ped till riktiga pengar –10 ped är värda 1 dollar.

Svindlande summor
De senaste åren har antalet spelare ökat kraftigt och i dag har spelet cirka 370 000 registrerade användare. Det har lett till att allt större summor kommit i omlopp. Under 2005 omsattes varor och tjänster i spelet för 165 miljoner dollar. Mindark tror att omsättningen kommer att tredubblas under 2006, till ofattbara 480 miljoner dollar – 3,7 miljarder kronor.

– Det är en siffra som kan jämföras med fattiga länders BNP, säger Marco Behrman.

Den starka ekonomiska tillväxten har lett till en rad spektakulära affärer. Sin första riskkapitalist fick Entropia när australiern David Stovey köpte den virtuella ön "Treasure Island" för 160 000 kronor förra året.

– Det var en mycket bra affär. Jag gick jämnt ut efter tio månader och nu tjänar jag mellan 60–80 dollar om dagen på att beskatta spelare som vill jaga eller bedriva gruvdrift på mina marker, berättar David Stovey.

Snabb värdeökning
I december 2005 genomfördes nästa virtuella storaffär. Den brittiska spelaren Jon Jacobs köpte en virtuell rymdstation, "The space resort", för 800 000 kronor. Han planerar att bygga en semesteranläggning uppe i cyberrymden, med lägenheter för uthyrning och shoppingcenter där folk kan handla virtuella varor.

Den snabba värdeökningen har lockat till sig spekulanter som är ute efter snabba klipp.

– Jag får dagligen frågor av folk som vill ha hjälp med investeringar. Vet man var man ska leta så kan man hitta saker som garanterat stiger i värde, säger Rikard Stuhlhofer, som ägnar sig åt att spela Entropia på heltid.

Mindark är som regeringen
Den heta marknaden i Entropia har också smittat av sig på jorden. I december genomförde Mindark en nyemission värd 30 miljoner kronor med investerargruppen Bridge. Pengarna ska användas till marknadsföring och till att utveckla spelet.

Uppenbart är att spelet står och faller med Mindark. Det är spelföretaget som bygger ut den virtuella världen och skapar värdena och de ekonomiska möjligheterna.

– Man kan jämföra oss med en regering eller en konstitution som förser medborgarna med villkoren och spelreglerna för den fria marknaden, säger Marco Behrman.