Com Hem började tala om sitt supersnabba bredband redan för tre år sedan. Löftet var att släppa den 2006 men efter många förseningar öppnades tjänsten först i somras, men då med halva den utlovade hastigheten.

Nu ser det istället ut som att Tele2 blir först ut med 100 Mbit/s via kabel-tv. Först blir Sigtuna och Märsta där 4 500 hushåll kommer att få tillgång till tjänsten. Utrullningen fortsätter sedan under nästa år.

Tele2 meddelar att tillgången på modem är begränsad och det är först till kvarn-principen som gäller.

Standarden som används är docsis 3.0 som i framtiden kommer att kunna leverera hastigheter upp till 800 Mbit/s.

Com Hems förklaring till varför företaget valde 50 Mbit/s var att det saknas modem som stödjer både den högre hastigheten och telefoni samtidigt.

Maria Stråhle, pressansvarig på Com Hem, meddelar att företaget i dag inte kan svara på när den högre hastigheten kan erbjudas.

– I dagsläget har vi inget exakt lanseringsdatum, jag vill inte spekulera i när det kommer. Vi bygger ut så att vi kan erbjuda 25-50 Mbit/s till så många som möjligt.

Hur kommer det sig att Tele2 lyckats lansera 100 Mbit/s men inte Com hem?

– Jag har inget bra svar på det. Det vi tittar på är att det ska vara tekniskt möjligt att erbjuda tjänsten till tillräckligt många hushåll, och att det ska finnas tillgång till modem.