Det är inte så vanligt att företag använder Linux på kontorsburkarna, även om de gör det på servrarna. Men det kan vara intressant att få ett smakprov på hur det kan se ut och allra smidigast är det om man slipper göra en fullständig installation.

Många som kör Lotus Notes som grupprogram är nog inte säkra på om det fungerar på Linux, trots IBMs försäkringar. I IBMs stora satsning på Linuxplattformen finns nu ett lite enklare sätt att provköra både Red Hat Enterprise Linux Desktop och betaversionen av Lotus Notes 8.5. De finns samlade i en nerladdningsbar fil som är tänkt att spara på en dvd varifrån man startar det hela utan att göra lokala installationer.

Filen är på drygt 1 GB och jag börjar med att testa dvd-skivan på jobbdatorn. Det resulterar bara i ett varningsmeddelande som lyder: ”cannot find root file system”. Så jag tar hem skivan och testar på min bärbara där jag redan kör Ubuntu Linux. Det ger samma felmeddelande.

Försöker med min Macbook, en mycket prövad maskin som fått dras med flera varianter av både Linux, Mac OS och till och med Windows 7. På den fun­gerar det klockrent från start!

När jag inser att jag inte behöver svara på de 30 frågorna om vilka tjänster som ska dras igång utan bara avvaktar och låter systemet välja hela paketet är allt igång på några minuter.

Jag har testat flera Linuxvarianter under åren som testare på CS men faktiskt aldrig Red Hats Linux Desktop. Men det är inget problem och det mesta ser ut som i Fedora eller Ubuntu.

Däremot kan man inte räkna med att alla drivrutiner, exempelvis för Macens trådlösa kretsar, ska hittas automatiskt. Externa hårddiskar och usb-minnen känns igen direkt. I det här sammanhanget är just den typen av kringutrustning viktig eftersom de dokument man skapar lämpligen bör sparas på usb-minnen eftersom allt annars försvinner när man startar om.

En fördel med de nya versionerna av Lotus Notes är att man får IBMs kontorspaket Symphony på köpet, fast det dröjer till i början på nästa år tills modulerna för ordbehandling, kalkylering och presentation börjat bygga på samma grund som Openoffice 3.0.

Sammanfattningsvis kan sägas att om man hittar en dator som inte bråkar är det nya Linuxpaket ett utmärkt sätt att få en första inblick i hur det kan vara att köra Lotus Notes i en lite annorlunda miljö.

Vill man få ett grepp om prestanda är det inget alternativ eftersom allt är mycket segare när man arbetar mot en dvd i stället för en hårddisk.


Joel Åsblom är teknikreporter och test­redaktör på CS.

Fakta

IBM och Red Hat har paketerat operativsystemet Red Hat Enterprise Linux 5.2 Desktop med Lotus Notes 8.5 beta 1 och Officepaketet Symphony. Det är gratis att använda för test.

Betyg (1–5)

Gränssnitt: 3
Användarvänlighet: 3
Prisvärdhet: 5
Funktioner: 3
Installation: 2
Medel: 3,2