Johan Hernmarck på Provider Venture anser att de onoterade svenska teknikbolagen ännu inte tappat tillräckligt mycket i värde för att riskkapitalisterna ska gå in och göra nyinvesteringar, berättade han i Computer Sweden i onsdags. Han tror att investeringarna går igång igen först om två år.

Nu får han mothugg från Mikael Kipowski, inkubatorchef inom Lunds företagsby Ideon Science Park, som arbetar med startupföretag med hög tillväxtpotential.

Han varnar de svenska riskkapitalbolagen för att vara för passiva nu under finanskrisen. Amerikanska riskkapital­bolag är betydligt mer på hugget, enligt honom.

– Svenska riskkapitalbolag bör passa på innan amerikanerna suger upp de svenska teknikbolagen. USA- ambassadören Michael Woods åkte för ett tag sedan runt i Sverige och dammsög marknaden på miljöteknikbolag, för att ta ett exempel.

Johan Hernmarck anser att de onoterade teknikbolagen inte har tappat värde som de noterade och att det därför är fel läge att investera.

Mikael Kipowski tycker att de svenska teknikbolagen är kraftigt undervärderade.

– I USA värderas teknikbolagen mycket högre. De borde ta ut svängarna betydligt mer när det gäller att värdera sina bolag och idéer.

Dock märker Mikael Kipowski tydligt av att de svenska riskkapitalbolagen inte är särskilt intresserade av att göra nyinvesteringar.

– De svenska riskkapitalbolagen var aktiva under högkonjunkturen, men nu under lågkonjunkturen ringer de inte längre. Nu är det amerikanska och brittiska bolag som hör av sig.

Fakta

Svenska riskkapitalbolag gjorde tolv avyttringar, exits, under tredje kvartalet. Det är det lägsta antalet sedan Svenska Riskkapital­föreningen 2001 började med sina mätningar.