Under hösten har den senaste hajpen, cloud computing eller datormoln, fått en ordentlig skjuts. Gartner förutspår att det blir den stora trenden under lågkonjunkturen och nyligen lanserade Microsoft sin molnsatsning Azure.
Amazons Elastic Compute Cloud, EC2, är den plattform som många experter anser har banat vägen. Nu har svenska företag börjat få upp ögonen för den.
Den stora grejen med EC2 är att kunderna får tillgång till en obegränsad mängd servrar, och betalar bara för de resurser de använder.
Malmöföretaget Avail Intelligence arbetar just nu på att utveckla en mjukvara som tjänst, en lösning som inte hade varit rimlig att genomföra utan en tjänst som EC2, enligt teknikchefen Henrik Schinzel.
– Hosting är en svår konst och hårdvara är dyrt. Tjänsten skulle hela tiden behöva köra med överkapacitet, men med EC2 kan vi skala upp och ner på minuter. Det ger en enorm frihet, förklarar Henrik Schinzel.
Avail Intelligences tjänst är en rekommendationsfunktion för nätbutiker som ger besökarna tips på liknande varor som andra har varit intresserade av.
Tidig. Avail Intelligence har valt Amazons molnplattform EC2 för sin tjänst. "Det kändes tryggt", säger teknikchefen Henrik Schinzel.
Sedan tidigare erbjuder Avail Intelligence samma sak i form av ett program som webbutiker kan installera i sina miljöer. Nu vill företaget alltså ta steget till att erbjuda den som en tjänst i molnet.
Valet föll på Amazon eftersom det upplevs som en trygg plattform och ett etablerat varumärke.
Adam Skogman, konsult på Jayway, har arbetat med att bygga och konfigurera tjänster som ska köra på Amazons EC2.
Han beskriver att EC2 i praktiken fungerar som ett valfritt antal virtuella servrar.
– De flesta ser det som en kostnadseffektiv virtualiseringsplattform där man väldigt enkelt kan skala upp och skala ner, säger Adam Skogman.
Skillnaden för en utvecklare att arbeta med lokala virtuella maskiner jämfört med virtuella servrar i molnet är relativt liten anser han.
– Man har egentligen bara outsourcat den fysiska hårdvaran.
Det finns dock fallgropar. Vid några tillfällen har Amazons servrar blivit svartlistade på grund av att de används av spammare, och ett så pass välanvänt och känt system som det här kan också bli mål för riktade attacker.
– Skulle du dra igång ett gäng maskiner och glömma att stänga av dem kan du dessutom få en rätt saftig månadsräkning, säger Henrik Schinzel.