Dotnetplattformen är ett steg minst tio år tillbaka i tiden vad gäller öppenhet. Det hävdar representanter för den svenska databasleverantören Mimer. Följden blir dyrbara konverteringar vid databasbyten.

-Lösningen för databasåtkomst på Dotnetplattformen är en klar försämring jämfört med tidigare databaslösningar från Microsoft, vad gäller databasoberoende, säger Bengt Gunne, utvecklingschef på Uppsalaföretaget Mimer Information Technology.

Han syftar på ADO Net som är namnet på tekniken för att ordna databasåtkomst i Dotnetprogram. På Microsoft är alla förvånade över kritiken mot ADO Net.

-Vi har inte hört någon kritik mot ADO Net. Alla här blev arga när jag berättade om att ADO Net kritiseras, säger Andreas Nordenadler, produktchef för utvecklingsprodukter på Microsoft i Sverige.

Han tillägger att det dessutom går bra att använda den näst senaste lösningen för databasåtkomst, som heter ADO.

Databasspecifik kod
Vad är det som är problemet med ADO Net enligt Mimer?

-I ADO Net används olika namn på kommandon för olika databashanterare. Det innebär att det blir mycket svårt att byta databashanterare, säger Bengt Gunne.

Så var det enligt Bengt Gunne inte i tidigare Microsoftlösningar som ADO, ole db och odbc.

Hur har det blivit så här?

-Varje leverantör av databasdrivrutiner skriver egna klasser som de ger egna namn. Det är frågan om en massa små problem som sammantaget ger stora problem, säger Bengt Gunne.

Har lösningen
Vad tjänar Mimer på att gå ut med den här kritiken mot Microsoft? Företaget passar i samma veva på att lansera Mimer Provider Manager, ett mellanprogram som tar hand om problemet. Dotnetprogram som anropar Provider Manager kan se likadana ut, oberoende av vilken databashanterare som används.

Två saker ger trovärdighet
Det är två saker som ger Mimer trovärdighet. För det första släpps Provider Manager som ett öppet program som kan laddas ner gratis. Det finns tillgängligt på webbplatsen Sourceforge.

-För närvarande finns det inga konkreta planer på att lansera en kommersiell version, säger Per Harsem, försäljningschef på Mimer.

Det andra som talat för att Mimer har goda avsikter är att företaget länge har varit aktivt i arbetet med standardisering av databasåtkomst. Mimer har till exempel en person med i standardorganisationen ISOs sql-grupp. Sql är det dominerande frågespråket för relationsdatabaser.

Fakta

Mimer Provider Manager kan i dag användas med följande databasdrivrutiner, så kallade provider:

  • Microsofts egen för SQL Server.
  • Microsofts drivrutin för Oracle.
  • Oracles egen drivrutin.
  • Mimers drivrutin för företagets egna databashanterare Mimer SQL.
  • Samt flera drivrutiner för att utnyttja äldre åtkomststandarder som odbc och ole db.