Microsoft, IBM, Amazon, Oracle och Google har alla på olika sätt storsatsat på datormoln – och kommit en bra bit på väg.

Sun å sin sida sparkade i gång en liknande griddsatsning för några år sedan, men har inte fått något stort gensvar från marknaden. För tillfället har företaget lagt sitt initiativ i malpåse och inga nya kunder kan ansluta sig till tjänsten.

– Vi gjorde ett tidigt försök med datormolntjänster och lyckades med vissa delar, medan vi misslyckades med andra, säger David Douglas, talesman på Sun, till IDG News.

Nu laddar företaget om kanonen, och Suns vd Jonathan Schwartz har bland annat skapat en hel datormolndivision med flera hundra anställda.

Men Sun är sent ute. Från att vara först är de nu sist i kön.

Hans Werner, vd på analysföretaget Radar Group, är skeptisk till Suns strategier.

– Från att information om företagets datormoln läckt ut till lansering har det gått två år. Och då har satsningen redan legat på ritbordet i ett år, säger Hans Werner.

Han tillägger att Suns viktigaste uppdrag just nu är tydlighet. Annars hinner företaget inte i kapp konkurrenterna. Han får medhåll från Jean Bozman, analytiker på IDC, som säger att Sun har de tekniska förutsättningarna.

– Frågan är bara hur Sun ska förpacka sitt datormoln och sälja det till företagen, säger Jean Bozman till IDG News.

Fakta

Enligt Dave Douglas, vice chef på Suns datormolndivision, ser företaget datormoln som uppdelade i tre nivåer.

På den högsta nivån befinner sig applikationerna, som Salesforce kundvårdsprogram.

På mellannivån finns utvecklingsplattformar, som Google App Engine.

På den lägsta nivån finns infrastukturen, som Amazons EC2.