I våras överraskade Intel genom att köpa en nationell licens för 159 miljoner kronor på PTS frekvensauktion. Företaget gjorde direkt klart att det inte avser att själv bygga något svenskt mobilt wimaxnät, satsningen ska ske i samarbete med partner.
Konkreta planer för hur satsningen ska se ut skulle komma före årsskiftet. Nu meddelar Carl-Daniel Norenberg, affärsutvecklare på Intel, att det inte blir så.
– Vi flyttar fram deadline ytterligare något kvartal.
Något kvartal – vad innebär det?
– Tidigast om ett kvartal. Vi vill inte sätta någon deadline.
Varför drar det ut på tiden?
– De diskussioner vi för är konstruktiva och leder framåt, så vi drar det ett varv till. Dessutom har världen förändrats och påverkats av krisen, det lämnar ingen oberörd, säger Carl-Daniel Norenberg.
Han hoppas att det svenska mobila wimaxnätet inte ska bli allt för försenat.
– Vi har investerat 160 miljoner så vi vill att de ska ränta av sig och inte bara ligga där.
Intel är delaktigt i Sprints och Clearwires satsning på ett landsomfattande mobilt wimaxnät i USA. Efter stora förseningar har det nätet nu börjat rullas ut, och Carl-Daniel Norenberg hoppas att det ska leda till att det produceras fler bärbara datorer, mobiler och andra prylar som kan använda mobila wimaxnät.
Bland tillverkarna av utrustning för mobilnät är det lite si och så med tron på mobilt wimax. Alcatel-Lucent meddelade i veckan att de lägger ner sin egna utveckling av mobilt wimax. Det bekymrar inte Carl-Daniel Norenberg.
– Den typ av utveckling de har drivit har varit extremt dyra lösningar som är svåra att räkna hem, säger han.
Intels vision är att skapa ett mobilt wimaxnät som täcker in 60–70 procent av Sveriges befolkning till att börja med, och hela landet på sikt.
Wimaxteknik kan användas för fasta och mobila tillämningar.
Fast wimax används för att ge hushåll bredbandsuppkoppling. Sådana nät finns i Sverige i dag.
Den typ av wimax som kan användas för mobilt bredband kallas mobilt wimax. Det fungerar på liknande sätt som 3g.
Mobilt wimax har en teoretisk toppfart på 20–100 Mbit/s. Svarstiden ligger på cirka 30–50 millisekunder.
Det finns inga mobila wimaxnät i Sverige än. Det första europeiska mobila wimaxnätet öppnades i juni av den nederländska operatören Worldmax.