I dag vittnar i stort sett alla om att företagen blivit mer försiktiga i sina it-investeringar som en följd av osäkerheten i konjunkturen. Men det finns undantag – ett är de så kallade molntjänsterna, eller software as a service, det vill säga att hyra sin it som tjänst.

En rundringning som Computer Sweden gjort bland leverantörer, återförsäljare och kunder tyder på att intresset för de här tjänsterna ökar allt medan den generella efterfrågan viker.

Ytterligare en faktor som spär på det här trenden är att Microsoft nu i vår lanserar sitt koncept software plus services i Sverige

Microsofts teknikchef Daniel Akenine är fylld av självförtroendet inför den svenska lanseringen sedan bolaget globalt precis tagit en av sina största affärer hittills i och med att läkemedelsbolaget Glaxo Smith Kline med 110 000 användare går över till molnet.

– Det inkluderar tjänster som Exchange, Office Communication, Sharepoint och Livemeeting, säger han. Vi lanserar det i Sverige i mars och en hypotes är naturligtvis att det blir mer attraktivt i en lågkonjunktur.


Stor potential. Allt från lönesystem till mer komplexa lösningar som till exempel transaktionstjänster för e-recept kan i framtiden bli hyrtjänster, enligt Anders Persson, it-chef på Apoteket.

Också företagets svenska partner ligger i startgroparna. Ett exempel är återförsäljaren Zipper.

– Vi har kollat av intresset hos företagen och det är stort, säger Anders Grönlund, marknadschef på Zipper.

– Företagen kan skala de här lösningarna upp och ner när det gäller antalet användare och det är klart att det blir högintressant när man inte vet hur det ser ut på personalfronten nästa år.

Valentino Berti, vd på rekryteringssajten MS Employ, märker också av att fler vill prova på nya sätt att få ner kostnaderna i tider som dessa.

– Lågkonjunkturen är en extra katalysator för att utvärdera så mycket som möjligt, däribland software as a service.

Även svenska leverantörer som arbetar inom molnet säger sig kunna dra nytta av lågkonjunkturen.

– Många drar sig för att lägga ut mycket pengar på kort sikt, men när man hyr program är det en mer linjär kostnad över tiden, säger Pelle Hjortblad, vd på software as a service-leverantören Projectplace.

– Vi märker över huvud taget inte av någon nedgång på de här tjänsterna.

Också bland de it-chefer som Computer Sweden talat med är många inne på att hyra lösningar just nu.

Apotekets it-chef Anders Persson tror att hyrtrenden blir ännu starkare i framtiden.

– I basen för vår strategi ligger att köpa eller hyra program i stället för att utveckla själva och det blir mer intressant att hyra nu. Det kan gälla lönesystem där man betalar per lönespecifikation till mer komplexa lösningar, som till exempel transaktionstjänster för e-recept, säger Anders Persson.

– Jag tror absolut att det ökar nu. Fler vill hyra som
en följd av de tuffare tiderna.

Fakta

Definitionen av det så kallade molnet är ett stort antal sammankopplade servrar som kan vara spridda över ett större område.

Moln av servrar används för att sköta internetbaserade program och för att lagra stora datamängder.

Slutanvändarna har ingen aning om var i molnet som deras data finns.

Cloud computing används som övergripande term för hyrprogram, griddbaserade system, utility computing, det vill säga system där information och program tillhandahålls som tjänster över internet.
Källa: CS ordlista