Utländska webbplatser för onlinespel ska blockeras för att skapa en skyddad nationell marknad för de företag som får en statlig licens. Det förslaget är en del av Spelutredningens slutbetänkande som överlämnades till finansminister Anders Borg tidigare i veckan.

Men nu förklarar regeringspartierna att de inte är intresserade av någon teknisk spärr av webbplatser, vilket utredaren Jan Nyrén föreslår.

– Jag kom osökt att tänka på hur man i Kina spärrar internetsidor, säger Anders Åkesson, Centerpartiets talesperson i spelfrågor i ett uttalande.

Han betonar att åtgärder som dessa måste stå i proportion till problemets omfattning och kallar förslagen i utredningen ”väldigt integritetskränkande”.

– Jan Nyréns förslag förefaller vara en aning politiskt tondövt, säger Anders Åkesson.

Även finansministern kritiserade blockeringen, som han kallar ”lite väl långtgående”, och får stöd av Folkpartiet medan Kristdemokraterna är mer avvaktande, skriver TT.

– Jag tror att det alltjämt är litet komplicerat att se en väg framåt här, sade Anders Borg på en pressträff i riksdagen, enligt TT.

Utredaren Jan Nylén försvarar förslaget med att liknande blockeringar redan används i Italien. Om spelbolag ska släppas in på den svenska marknaden ser han inget alternativ till att med tekniska spärrar stänga internationella aktörer ute.

– Om man ska släppa in nya aktörer på den svenska marknaden så måste de vara skyddade i det svenska systemet. De kan inte ha konkurrerande företag på internet med bättre villkor, sade han till CS i samband med att förslaget lades fram.