Allt fler länder vill bli alternativ till de fyra stora inom offshoring, de så kallade Brik-länderna: Brasilien, Ryssland, Indien och Kina. I takt med att offshoring ökar, stärker länder som Mexiko, Polen och Vietnam nu positionerna mot de ledande nationerna, enligt Gartner.

– Allt fler företag drar nytta av möjligheterna att sänka kostnaderna som ett resultat av den ekonomiska krisen, säger Ian Marriott, analytiker på Gartner till IDG News, som en förklaring till varför offshoring nu ökar.

Flera arbetar aktivt för att göra sig attraktivare. Nordirland, Sri Lanka, Turkiet och Uruguay halkar ur listan och ersätts av Egypten, Marocko, Panama och Thailand. Nyckelfaktorer för att vara attraktiv är bland annat stabilitet, språkkunskaper och kulturell kompatibilitet med andra länder.

Endast sju länder från Nord- och Sydamerika finns på 30-listan. Kanada ligger mycket högt vad gäller språkkunskaper, men ligger dock dåligt till när det gäller kostnader. Latinamerika sackar på grund av att många länder enbart är inriktade på spansktalande.

Argentina rankas något sämre än många andra länder, trots långt framskriden industriell utveckling, på grund av den i dagsläget osäkra politiska och ekonomiska situationen.

Bäst till i Asien ligger Indien och Kina. Resten av listan är framför allt länder som tidigare har en vana vid offshoring, däribland Australien, Nya Zeeland och Singapore och nya länder med låga kostnader, däribland Malaysia, Pakistan, Filippinerna Thailand och och Vietnam.

Från Europa, Mellanöstern och Afrika kvalar framför allt Irland, Israel och Sydafrika in på grund av bra språkkunskaper. Även länder som Marocko, Rumänien, Tjeckien Polen och Ungern får höga betyg för att många där talar alternativa språk, vid sidan om de stora språken.

Fakta

Amerika: Argentina, Brasilien, Kanada, Chile, Costa Rica, Mexiko och Panama.

Asien: Australien, Kina, Indien, Malaysia, Nya Zeeland, Pakistan, Filippinerna, Singapore, Thailand och Vietnam.
Europa, Mellanöstern och Afrika: Tjeckien, Egypten, Ungern, Irland, Israel, Marocko, Polen, Rumänien, Ryssland, Slovakien, Sydafrika, Spanien och Ukraina.