Lenovos nya Ideapad S10 är en utmärkt nöjesmaskin på resan.

Asus Eee PC har fått en uppsjö av efterföljare och de allra flesta har valt skärmstorlekar på 8,9 tum. Så med en skärm på 10,2 tum avviker Lenovo Ideapad S10 lite från mängden, men har trots det kunnat hålla ett relativt lågt pris, cirka 4 000 kronor.

Processorn är, likt de flesta modeller i den här kategorin, Intels Atomprocessor N270 på 1,6 GHz. Arbetsminnet ligger på 1 GB och hårddisken på 160 GB, vilket är lite ovanligt.

Många av den här typen av små datorer brukar ha flashbaserade diskar på ibland så lite som 4–6 GB. Det räcker inte långt om man har tänkt sig att använda datorn som en portabel underhållningsmaskin. Särskilt då om man vill ha med sig lite långfilmer på resan.

Batteritiden uppges till fem timmar och 50 minuter när jag drar ur strömsladden, men den uppmätta tiden blir ganska exakt fyra timmar.

Det kan jämföras med Acers Aspire one som jag klockade till 134 minuter när jag testade den i somras. I båda fallen är förutsättningarna att datorerna inte ges möjlighet att gå i vila eftersom tidtagningen sker vid uppspelningen av film.

Det lilla formatet till trots är S10 en utmärkt underhållningsmaskin som borde fungera bra som filmvisare i barnfamiljens bil.

Ett mindre uppmärksammat sätt att använda smådatorerna är att koppla in tangentbord och normalstor skärm när man är hemma eller på kontoret.

Det fungerar faktiskt över förväntan och gör att man i många fall kan omvandla de mobila surfdatorerna till kontorsdatorer.

Jag testar det med en vanlig skärm på 20 tum och har inga problem med att få samma upplösning och stora bild som jag är van vid. Därefter är det bara att ladda ner (datorn saknar dvd) de vanliga programmen som jag brukar använda, exempelvis Adobes Photoshop Elements 7 som man kan testa gratis i en månad.

Samma sak gäller för sidbrytningsprogrammet Indesign CS4 som laddas ner i form av en 562 MB stor fil.

Givetvis kan man inte förvänta sig att en liten dator av det här slaget ska kunna matcha datorerna som används inom den grafiska branschen, men
det är ändå intressant att man över huvud taget kan använda lite tyngre grafikprogram på den här plattformen.

Ännu bättre går det om man uppgraderar minnet, och även på den punkten ligger Lenovo steget före eftersom ram-minnet är relativt enkelt att komma åt under en lucka på undersidan.

Sammanfattningsvis har Lenovo lyckats bra med sin första minibärbara och gjort helt rätt i att direkt satsa på en mer komplett enhet i samma klass som Eee PC 1000H. Den kostar ett par hundralappar mer än förlagan och för 4 000 kronor går det faktiskt att få en traditionell bärbar dator med inbyggd dvd. Fast de väger ju ett kilo mer.

Fakta

Lenovo första minibärbara har en skärm på 10,2 tum och kostar 4 000 kronor. Då ingår hårddisk på 160 GB och 1 GB ram. Vikten är på 1,4 kilo med ett batteri som i gynnsamma fall klarar fem timmars drift.

Betyg (1–5)

Storlek/form
4
Användarvänlighet 4
Prisvärdhet 4
Funktioner 4
Känsla 4

Medel
4,0