I förra veckan meddelade Tres vd Peder Ramel att 3g-operatören tänker sätta ett tak för hur mycket kunderna får ladda ner. Förklaringen till utspelet finns i svart på vitt i Post- och telestyrelsens, PTS, färska marknadsrapport. Kunderna äter upp operatören inifrån.
Tre har en marknadsandel på 16 procent av de mobilsurfande svenskarna. Men dessa 16 procent står för 62 procent av mobildatatrafiken.
– Vi har internetgenerationen som kunder, 20-åringarna som har internet som huvudkanal. De flesta av våra kunder har också oss som enda bredbandsleverantör, säger Erik Hörnfeldt, informationschef på Tre.
Under första halvåret uppgick trafiken av mobil data i Tres nät till 2 540 terabyte. Det kan jämföras med 637 terabyte mobildata i Teliasoneras nät, som har över hälften av kunderna på marknaden.
Varje Trekund stod i snitt för 4,39 gigabyte trafik under första halvåret. Det är den överlägset största användningen per kund bland de fyra stora operatörerna. Tele2:s kunder använde 1,37 gigabyte i snitt, Telenors 0,53 och Teliasoneras 0,34 gigabyte.
Tres kunder använder mobilt bredband så mycket att nätet inte hänger med. "Det är en liten grupp som använder
våra tjänster så mycket att det går ut över andra användare", säger Tres informationschef Erik Hörnfeldt.
Ekvationen går inte ihop för Tre som nu tvingas till drastiska åtgärder – åtminstone i kundernas ögon. Operatören inför ett trafiktak som gör att hastigheten stryps när kundens datatrafik passerat en viss gräns. Var nivåerna ska ligga är ännu inte klart, men taket ska enligt Tre införas under första kvartalet nästa år.
Samtidigt erfar CS att Tre-kunder med stor användning av mobilt bredband redan har fått brev från operatören med varningar om för intensivt utnyttjande av tjänsten.
– Det är en liten grupp som använder våra tjänster så mycket att det går ut över andra användare, det sänker prestandan för normalanvändaren, säger Erik Hörnfeldt.
Trafiktaket ska låta Tre slå av på investeringstakten, även om utbyggnaden av nätet fortsätter. Situationen är en konsekvens av att 3g-näten från början dimensionerades för telefonsamtal och videotelefoni, enligt Erik Hörnfeldt.
– Då var det en bra affär att bara sälja på så mycket som möjligt. Nu har vi en stor kundgrupp som har mobilt bredband och allt fler som surfar mycket med mobilen, då har vi sagt att vi måste titta på hur vi tar betalt.
Ni måste göra en avvägning, att inte förlora ”internetgenerationen” som kunder men samtidigt inte låta dem äta er ur huset?
– Ja, och det gäller att hitta ett bra sätt att göra det på. De villkor som kunderna skrev under är ju fortfarande de som gäller, säger Erik Hörnfeldt.
Kan det bli aktuellt med en volymbaserad taxa?
– På sikt kan det kanske bli så.