I det analoga nätet har Copyswede tyckt att ersättningarna legat på en rimlig nivå i och med både tv-licensavgiften och kabel-tv-avgift.

Men i och med att tv-landskapet förändrats och digital-tv gjort sitt inträde på marknaden vill alltså Copyswede införa upphovsrättslig ersättning till sina medlemmar, som är alltifrån tonsättare och författare till skådespelare, regissörer och journalister.

- Det har runnit mycket vatten under broarna sedan SVT1 och SVT2 såg dagens ljus. Tv-världen ser inte alls likadan ut som på 1980-talet, säger Gun Magnusson, vd på Copyswede.

- I och med att kabel-tv-operatörerna bedriver en affärsmässig verksamhet är det också rimligt att man betalar för upphovsrätten till materialet när must-carry-utbudet (se faktaruta nedan) utökas i och med övergången till digital-tv, säger hon.

200 miljoner per år
Vad Copysweden exakt ska ta betalt vill hon inte gå in på.

Men Roberth Nords must-carry-utredning visar på totalt 200 miljoner kronor per år.

- Det enda det visar är att Robert Nordh kan multiplikationstabellen. Vi tar i dag 1 krona per hushåll och månad för Barnkanalen, medan Comhem tar 39 kronor av sina kunder, säger Gun Magnusson.

- Så där finns exempelvis marg­inaler. Man kan inte göra som Robert Nordh och dra alla kanaler över en kam. Det kan bli mer pengar, men det kan också bli mindre. Det beror helt och hållet på vilka kanaler som ska ingå i must-carry-utbudet och därmed omfattas av avgiften, säger Gun Magnusson.

Fem kanaler ingår
Robert Nordhs utredning föreslår att fem SVT-kanaler ska ingå i must-carry-utbudet: SVT1, SVT2, SVT24, Barnkanalen och Kunskapskanalen, som kommer i höst.

Därutöver föreslås att ytterligare tre kommersiella kanaler ska ingå.

Hur det blir med den saken är inte klart, utan frågan utreds för närvarande på kulturdepartementet.

Anders Johansson är medie- och bredbandsexpert på Sveriges Allmännytta Bostadsföretag, Sabo.

Han befarar att det på sikt kan bli tal om riktigt stora avgifter och att 200 miljoner kronor är lågt räknat. Han räknar med cirka 1,50 kronor per must-carry-kanal, hushåll och månad.

Ändå bara början
Det gör 144 kronor per år per hushåll och år och med 2,5 miljoner hushåll hamnar totalsumman på 360 miljoner kronor år. Ändå är det bara början.

- Det är alldeles tydligt att det kommer att bli allt vanligare med att få tv via sitt bredband, säger Anders Johansson.

Och då talar vi om ytterligare en extra avgift utöver den Copyswede redan planerar, säger han.

- Dessa avgifter kan inte bostadsföretagen eller kabeloperatörerna stå för, utan i slutänden är det konsumenten som drabbas, säger Anders Johansson.

Ingen motpart
Han är också kritiskt mot att Copysweden egentligen inte har någon motpart som kontrollerar avgifternas framtida nivå.

- Det är ungefär som att vi inte skulle ha någon hyresgästförening att rätta oss efter för de cirka 800 000 hushåll som ingår i det bestånd som Sabo representerar, säger Anders Johansson.

Jeanette Gustafsson, som är kommunikationschef och jurist på Fastighetsägarna Sverige, delar hans uppfattning.

- Hur du än vrider och vändet på det så blir det slutkunden som drabbas. Jag tycker att det är fräckt att Copyswede utnyttjar ett teknikskifte för att införa nya avgifter, säger Jeanette Gustafsson.

Extra avgifter
- Och kabeloperatörerna lär ju säga att man måste ta ut extra avgifter för att hantera det hela administrativt. Så jag tror att det kan landa på 100 kronor extra per hushåll och månad, säger hon.

Fakta

Must-carry omfattar de tv-kanaler som samhället vill att alla medborgare ska få tillgång till, utan att betala annat än tv-licensen.
I dag ingår SVT1, SVT2 och TV4.
Planen är att must-carry-utbudet ska utökas med samtliga SVT-kanaler och tre kommersiella kanaler.