Webbövervakningsföretaget Pingdom har sammanställt en lista med 2008 års största incidenter och olyckor på internet.

Kabelbrott i Medelhavet

I januari orsakade brott i undervattenskablar utanför Egyptens kust stora störningar i internettrafiken i Mellanöstern, Pakistan och Indien. Fler kabelbrott följde, och nätet surrade av konspirationsteorier.

Politiska överbelastningsattacker

De ökade spänningarna mellan Ryssland och Georgien spreds till nätet. Flera officiella georgiska webbsajter utsattes för överbelastningsattacker som gjorde dem otillgängliga under en hel helg. Angriparna är fortfarande okända, men motivet var sannolikt politiskt.

Strul med Google Apps och Gmail

Google hade ett stort antal problem med sina tjänster Gmail och Apps under året. Det ledde inte bara till spekulationer om hur pass tillförlitliga Googles tjänster är, utan gav även bränsle till debatten om hur pass livskraftiga molntjänster i allmänhet egentligen är.

Amazons moln otillgängligt

Även Amazons webbtjänster drabbades av en räcka problem under 2008. Eftersom många andra tjänster använder sig av Amazons moln påverkas mängder av sajter när det strular. Detta spädde ytterligare på debatten om huruvida molntjänster är tillförlitliga.

Operatörsbråk om förmedling av trafik

Internetoperatören Cogent är ökänd för hamna i bråk med andra internetoperatörer om trafikförmedling. Under 2008 hann företaget både med en konflikt med Telia i mars och en med Sprint i oktober. De här förmedlingskonflikterna gjorde det problematiskt och ibland omöjligt för kunder på det ena nätverket att nå sajter på det andra nätverket.

Apples trubbel med lanseringen av Mobileme

Det gick inte särskilt smidigt för Apple att migrera konton till nya Mobileme. I ett mejl som senare läckte ut erkände Steve Jobs att det var ett misstag att lansera Mobileme, Iphone 3g, version 2.2 av Iphonemjukvaran och App Store samma dag. Han skrev även att Mobileme borde ha testats mer före lanseringen.

Ip-kapning av Youtube

Operatören Pakistan Telecom la av misstag beslag på Youtubes ip-adressutrymme, och sänkte på så sätt effektivt sajten. Youtube var otillgängligt under ungefär två timmar. Det låter kanske inte så mycket, men är ett bevis på att enskilda internetoperatörer oavsiktligt kan sabotera delar av internet.

Explosion i The Planets datacenter

I juni inträffade årets förmodligen största datacenterhaveri. En explosion och en elektrisk brand i ett av The Planets datacenter i Houston i Usa påverkade tusentals sajter.

Besöksräknare kraschade bloggar

En uppdatering i Sitemeters skript, som sajter kan lägga till på sina sidor för att få besöksstatisk, kraschade en rad populära bloggar i augusti. Problemet drabbade dock bara besökare som använde Internet Explorer.

Friendster däckat av problem i datacentret

I november slogs den sociala nätverkssajten Friendster ut under mer än 23 timmar under tre dagar. Det är den i särklass största incidenten som drabbat någon social nätverkssajt under 2008. Orsaken var tekniska problem i det datacenter där Friendster har sina servrar.