För cirka två veckor sedan meddelade den amerikanska skivindustriorganisationen, RIAA, att det gör en tvärvändning i sin taktik mot fildelare på internet. RIAA kommer därmed att sluta stämma personer som misstänks för illegal fildelning.

Istället kommer RIAA att skicka e-postmeddelanden till personer som misstänks för fildelning och be dem upphöra med sina aktiviteter. Fortsätter personen så kommer RIAA att sätta press på dennes internetleverantör att stänga ned internetkopplingen.

Enligt en rapport i Wall Street Journal har RIAA nu tagit ytterligare steg i sin nya strategi och sagt upp sitt samarbetsavtal med Mediasentry. Mediasentry är det företag som på uppdrag av RIAA tidigare samlade in bevis mot misstänkta fildelare.

Mediasentry har tidigare samlat in bevis som resulterat i stämningsansökningar gentemot över 35 000 personer. Mediasentry fick emellertid utstå mycket kritik för att det använde okonventionella metoder för att samla in bevis.

RIAA kommer istället att börja arbeta med det danska företaget Dtecnet Software för att samla in information om illegal fildelning. Dtecnet Software har tidigare utvecklat en programvara som kan analysera en dators hårddisk för att se om det finns upphovsrättsskyddade filmer lagrade.