I dag är Intels Atom den populäraste processorn i mini-pc som kostar från cirka 300 dollar, eller från knappt 3 000 kronor i Sverige. Freescale, som förväntas lansera processorn I.MX515 i dag, hoppas att den ska användas i mini-pc som kostar från cirka 200 dollar. Det bör betyda priser från cirka 2 000 kronor i Sverige.

Processorn ska fungera med Linux, men inte med Windows, vilket sannolikt minskar chansen att ta marknadsandelar från Intel. Freescale samarbetar med Canonical, företaget bakom Linuxdistributionen Ubuntu, med att ta fram en Linuxdistribution för I.MX515.

Freescale ska demonstrera en datormodell med den nya processorn på CES-mässan som startar i Las Vegas på torsdag, skriver IDG News. Datorn ska även innehålla wi-fi-kretsar som görs av Pegatron.

Enligt Freescales Glen Burchers, marknadschef på konsumentdivisionen, ska den nya processorn bjuda på bättre batterilivslängd än Intels Atom. Enligt Freescale ska mini-pc med den nya processorn kunna användas i åtta timmar. Att processorn kräver mindre ström ska också innebära att den inte behöver en kylfläns eller en fläkt.

I.MX515 baseras på en processorkärna från Arm som heter Cortex-A8 och ska kunna skrämmas upp i klockfrekvensen 1 GHz.

Planen är att den nya processorn ska finnas för leverans under mitten av året, vilket innebär att datormodeller som använder den ska finnas för leverans i slutet av året.

Fakta

Intels Atom är den hetaste processorn för mini-pc i dag. Den finns i populära modeller som Acers Aspire One och Asus Eee PC 901.