Googles samarbetsverktyg och tjänst Docs är hårt drabbad av spam, uppger Spamhaus. Så hårt att företaget, som är inriktat på tjänster för att hantera och stoppa spam, flyttar upp Google från fjärde till tredje plats på listan över de värsta spamkällorna.

Liksom Microsoft och Yahoo, används Google gratistjänster ofta för att skicka spam. Många spamfilter stoppar inte meddelanden från domäner som är vanliga och frekvent använda, även om spam kan stoppas genom mer sofistikerade analysmetoder.

– Ett stort problem är hur spammarna manipulerar Google Docs, säger Richard Cox, it-chef på Spamhaus till IDG News.

Programmet har funktioner där användare kan dela dokumenten på en viss webbadress.

– När den öppnas skapas ett omdirigeringskommando (redirect), som kan användas av webbplatser som spammar, säger han.

Spamhaus säger sig inte ha fått gehör när det gäller detta problem från Google, till skillnad från Microsoft som nyligen har vidtagit åtgärder för att stoppa spammare från att skapa omdirigeringar på gratis webbplatser som exempelvis skickar länkar som spam.

– En toppchef på Microsoft fick till slut intresse för problemet, uppger Richard Cox.

Microsoft har inte uppgivit hur företaget har stoppat problemen, men deras metod verka fungera. I fallet Google har ännu inget hänt, men företaget säger sig vara medvetet om problemet.

– Spam är ett problem för alla internetanvändare och vi arbetar aktivt med det vi anser vara brott mot vår produktpolicy. Vi har börjat genomföra förbättringar för att det ska undvikas, uppger en talesman för Google.

Fakta

Förutom att ta bort så kallade omdirigeringar i Google Docs kan problemet hanteras genom att kontrollera webbadressen till en viss omdirigerare.

Om den är listad på Spamhaus spärrlista som en bekräftad spammare kan meddelandena blockeras.

Även tjänster som Tiny URL, som gör långa webbadresser kortare, blockerar sådana som omdirigerar till sajter som finns på spärrlistan och har inte det problemet, uppger Cox.