I stället för att vara räddaren i nöden har soa blivit ett kostsamt och stort experiment som inte fungerar, enligt Anne Thomas Manes, chef på analysföretaget Burton Group.

– I vissa fall är it-system som baseras på soa till och med sämre än de gamla systemen, vilket ger högre kostnader och längre projekt, säger Anne Thomas Manes till IDG News.

Anledningen till dödsstöten för soa just nu är det tuffa ekonomiska klimatet, enligt Anne Thomas Manes. Då soa inte fungerat i de flesta företag kommer inga fler resurser att läggas på utvecklingsmodellen.

Enligt Anne Thomas Manes ersätts soa av andra tjänstebaserade utvecklingstekniker som mashups, bpm och datormoln. För det är soa som paketering som inte fungerat, inte tjänstebaserade system.

– Att tänka i termer av tjänster är en förutsättning för att koppla samman affärsprocesser och it-system, och skapa mashups samt datortjänster, säger Anne Thomas Manes.

Men hon tillägger att företag måste titta närmare på systemarkitekturen som helhet, och inte jobba på projektnivå.
Linus Malmberg, soa-expert och vd på Cordial Business Advisers, är positiv till att soa dödförklaras.

Det är viktigt att omvärdera modeller och han tror att det snart kommer nya etiketter på samma sak.

– Det är med soa som med erp under 1990-talet. Begreppet avlivades men återuppstod, säger Linus Malmberg.

Han anser att soa är en våldsam förenkling av något som är betydligt större.

Ett av de stora problemen som soa dragits med är att det inte funnits särskilt många konkreta erfarenheter att visa upp. Men sådana är på väg, enligt Linus Malmberg.

Oavsett namn är soa viktigt, och Linus Malmberg håller med Anne Thomas Manes om att tjänsteorientering är en betydande del i det nu så hajpade datormolnet.

– Tjänsteorientering i it-arkitektur i vid bemärkelse driver tjänsterorientering i affärsverksamheten och samhälle, säger Linus Malmberg.

Fakta

Linus Malmberg, soa-expert och vd på Cordial Business Advisers, säger att det finns två frågeställningar som är extra viktiga för de som arbetar tjänsteorienterat: "Hur ser en tjänst ut?" och "Vilka tjänster ska företagen börja med att skapa?".
Soa som begrepp bör raderas från alla människors vokabulär, enligt Anne Thomas Manes, analytikerchef på analysföretaget
Burton Group.
Soas död till trots så är behovet av ett tjänsteorienterad tänk i systemutveckling mer viktigt än någonsin, säger Anne Thomas
Manes. Men det gäller att hitta ett sätt att verkligen gör systemen mer effektiva.