En ny sammanslutning bland amerikanska universitet, kallad Open Cloud Consortium, OCC, ämnar ta upp frågeställningen och jobba aktivt med interoperabilitet mellan datormolnen.

– Om ett företag använder ett datormoln, säg Amazons, ska företaget inte behöva skriva om sina applikationer om det vill byta leverantör, säger Robert Grossman, styrelseordförande i OCC, till IDG News.

OCCs förhoppning är att lösa detta genom att stöda utveckling av öppen källkod för datormolnen, utveckla standarder och gränssnitt för interoperabilitet mellan olika datormolntjänster. Och OCC behövs, enligt Robert Grossman.

– Just nu är det så mycket oväsen i branschen att det är svårt att ha en vettig diskussion runt de tekniska aspekterna av datormoln.

Förutom sex amerikanska universitet har ett stort it-företag anslutit sig till OCC, nämligen Cisco. Robert Grossman hoppas att fler bolag kommer att gå med i sammanslutningen framöver.

– Just nu försöker vi att se till att en kritisk massa med datormolnleverantörer att ansluta sig, säger Robert Grossman.