När Steve Ballmer, Microsofts vd, håller öppningstal på Consumer Electronics Show i Las Vegas återkommer han gång på gång till tre skärmar där Windows ska finnas: tv, dator och mobiltelefon.

– Det handlar inte längre om skrivbordet (desktop). Nu går vi mot en bredare vision. Microsoft stöper om Windows från ett operativsystem för pc till telefoner, tv och datormolnen, säger Steve Ballmer.

Han anser att skillnaden mellan tv-apparater och datorer kommer att suddas ut allt mer, något som det redan finns flera exempel på hos utställarna i mässområdet. Det gäller inte minst de som redan har ett ben i båda branscher, som sydkoreanska LG.

I LGs nya satsning ingår tv-apparater som har kopplingar till internet med en teknik man kallar Netcast. Den gör det möjligt att spela upp webbaserat material på de stora skärmarna utan att någon dator behöver kopplas in. Tekniken för detta kommer att byggas in både i skärmar och blu-ray-spelare från LG. Under mässan visar LG även upp tv-apparater försedda med trådlösa mottagare som kan ta emot högupplösta tv-signaler från digitalboxar.

Först ut med att använda den nya trådlösa tekniken är 55-tummaren LHX Slim Wireless och LH85 LCD HDTV som finns i storlekar från 47 till 55 tum.

Även i Microsofts eget utbud finns produkter som ska förenkla kopplingen till webben. Redan går det att strömma filmer till tv med hjälp av Xbox via tjänster Netflix. I slutet på januari ska tjänsten även förlängas till Windows Mobile, lovar Steve Ballmer.

Fakta

LG är på gång med tv-apparater som får direktkoppling till internet. Det innebär att man kan titta på youtube och annan webbaserad video utan att koppla någon dator till tv:n.