Det är precis som i modebranschen, väldigt mycket väsen för nästan ingenting. När det gäller kläder så må det vara okej, men när det handlar om program är det bara löjligt.

Ta den senaste trenden – agila metoder som XP och Scrum. Det enda riktigt nya med agilitet är förnyat fokus på oss som utvecklar program. Hur vi bör arbeta som ett team, hur vi bör dokumentera oss, hur vi lägger upp arbetet dagligen, veckovis, månadsvis, et cetera. Det är förstås utmärkt, men utöver det är nästan ingenting nytt. Resten är varianter på gamla teman, men klätt i nya sexiga ord.

Det här är oerhört dyrt för de stora bolagen. De yngre och mer oerfarna medarbetarna driver på med stöd från guruer och allt buzz från medierna. Högre chefer som inte själva utvecklat något de senaste åren har en hopplös situation. De kan inte motsätta sig det nya modet utan att betraktas som gammalmodiga. De kan kräva pilotfall, men det är väldigt enkelt att bevisa att något fungerar småskaligt med motiverade utvecklare. Därför riskerar de stora bolagen att kasta ut barnet med badvattnet och upptäcker alltför sent att resultatet inte blev vad de förväntat sig.

I grunden bottnar denna zickzack-gång i bred okunnighet om vad programutveckling egentligen är. Forskarna har försökt tackla detta med nya tekniker, till exempel formella språk, som aldrig blivit anammade. Industrin, som standardorganisationen OMG, har tagit fram svulstiga metamodeller som man blir trött bara av att bläddra i.

Högskolor lär oss ett speciellt sätt att jobba. Varje projekt anammar en speciell metod som vi får lära oss. När vi byter jobb får vi sätta oss på skolbänken och lära oss en ny metod. Vi lär oss genom exempel. Det är inte effektivt. Vi har svårt att återanvända kunskap. Vi kan inte enkelt jämföra metoder. Allting blir subjektivt och närmast religiöst.

Vi måste få ett slut på det här. Det här är ett problem som jag har tänkt på i minst tio år, och det är klart att jag har en konkret idé om hur vi ska nå dit. Håll utkik efter min nästa krönika!

Så mycket kan sägas: Forskarna, industrin och ett forum för standarder måste vara med. Dock måste vi starta smått. Det är smart. Vi gjorde så med sdl och uml. Vi kan göra det igen.


Ivar Jacobson är utvecklingschef på Ivar Jacobson International (www.ivarjacobson.com). 

Fakta

…om tunga teknikfrågor, varannan gång kopplade till systemutveckling och varannan till it-säkerhet. Varje månad kan du läsa Ivar Jacobson, Tomas Djurling, Ola Bini och Anne-Marie Eklund Löwinder.