Dagens ekonomiska situation gör det svårt att hitta riskkapital. Men det går att starta ett eget onlineföretag med begränsade resurser och ofta gäller att små företag är bättre och snabbare att reagera på trender. Att grunda en egen onlineaffär kräver inte tiotusentals kronor innan den ens har satts igång. Det gäller bara att inrikta sig på rätt saker och sedan lägga grunden. Här är några tips om hur.

Hitta en billig värdtjänst

Sajten måste finnas någonstans. Det finns billiga tjänster som kan köpas via en abonnemangtjänst med obegränsad lagring, stöd för de flesta databaser och publiceringssystem, från några gigabyte till 2 terabyte dataöverföring per månad. Det finns mängder av tjänster att välja mellan så det gäller att titta på de oberoende utvärderingar som finns.

Fixa loggor och design

Mängder av webbsajter som Logo Ease och Logomaker i USA kan designa en logga biligt, baserat på förinställda val. Kvaliteten varierar, men det går att få loggan gratis för webbanvändning. Laddas loggan ned i Eps-format kan den exempelvis användas för att trycka på t-tröjor och kaffemuggar.

En annan möjlighet är att ha en oberoende designer. Den som har låga krav kan få jobbet gjort för några hundralappar. Fördelen är att du kan arbeta med en person, i stället för en datorgenerad logga.

Bygg en billig e-handelssajt

Den som ska sälja varor, behöver en tjänst som kan hantera e-handel, kreditkort och säkerhet. Ofta är det dyrt att ha en egen server. En möjlighet är att lägga ut detta på ett specialistföretag. Många av dessa tjänster är förvånansvärt billiga.

Optimera för Google

Underskatta inte värdet att göra detta. Det finns mängder av tricks man kan utföra genom att skaffa ett konto på Google- Analytics. Sökmotoroptimering är ett snabbt och relativt enkelt sätt att locka besökare till sajten.

Skapa mervärde med Google Adsense

Genom att använda sig av tjänster och program som Google Adsense är det möjligt att tjäna extra pengar. Ofta är det mindre summor om sajten är liten, men det kan öppna dörren för större affärsmöjligheter.

Stöd affärerna

Att hela tiden marknadsföra sig är enda sättet att driva en webbshop på egen hand. Lägg till webbadressen till visitkort och e-postsignatur. Skapa Facebookkonto med grupper för de egna affärerna. Starta en blogg med roliga och läsvärda kommentarer. Använd sociala och andra nätverk som finns för att skapa uppmärksamhet.

Ha ett virtuellt kontor

Världen behöver inte veta varifrån du arbetar, så många sätter upp en arbetsplats med egna adresser och annat. Det finns också tjänster som kan användas för att stödja det egna projektet online.

Lägg ut leveranserna

Att sälja varor på nätet innebär ofta att sitta och paketera. Det finns dock möjligheter att outsourca detta till en månadsavgift. Alternativt kan man hyra in en skolelev eller student och annat på timjobb några dagar per vecka.

Tänk på telefonin

Det kan bli nödvändigt att ha en egen växel, som i dag går att köpa till ett överkomligt pris. Se till att det finns ordentliga svarstjänster, som tar emot de samtal som kommer. En möjlighet är att hyra in något callcenterföretag för att hantera delar av samtalen.

Tänk på namnet

Låt namnet sticka ut. Ha ett företagsnamn som inte är ditt personnamn. Ytterligare tips är att till en början starta på egen hand. Det finns fördelar med att ha affärspartner, men också många med att jobba på egen hand.

Låt banken sköta krånglet

Låt banken sköta allt krångel med betalningar och annat, öppna ett separat bankkonto och använde det för affärer. Se även om bankerna har specialtjänster för småföretag, exempelvis vad gäller betaltjänster.

Hitta en bra säljpartner

Tusentals använder Amazon för att sälja och marknadsföra sina produkter, och ger detta företag en andel. Fördelen är att man inte behöver göra ett lika stort jobb för att sälja. Det går att sälja det som större sajter som Amazon har i sina lager.