Man kan utan problem köra Lotus Notes och Internet Explorer samtidigt i Windows 7 med bara 512 MB ram.

Jag har tidigare testat att installera alfaversionen av Windows 7 på en Asus Eee Box som har en relativt klen Atomprocessor. Eftersom detta experiment slog väl ut dristade jag mig denna gång till att installera den första betaversionen på en flera år gammal Fujitsu Siemens Lifebook P7120 med Pentium M-processor på 1,2 Ghz och 512 MB ram.

På den brukar jag normalt köra Ubuntu Linux, ett operativsystem som inte ställer höga krav på hårdvaran. Lite förvånar det mig faktiskt att det överhuvudtaget går att installera Windows 7 på denna burk.

Däremot är det inte lika lätt att få alla drivrutiner på plats när komponenterna är relativt gamla. Inledningsvis hakar det hela upp sig när det inte går att komma ut på nätet eftersom systemet inte hittade drivrutiner för det trådlösa nätverkskortet.


Det trådlösa nätverket var inte helt enkelt att få igång på den ålderstigna datorn.

När jag kollar på Fujitsu Siemens supportsidor framkommer det dock klart att drivrutiner för Vista lades ut redan hösten 2006. Men det var inget som Windows Update kunde hitta automatiskt.

Då var det betydligt lättare att få drivrutiner för skrivare, webbkamera och liknande och allt sådant installerades med automatik.

Vad jag nu kan konstatera är att Windows 7 faktiskt tycks vara mindre resurkrävande än Vista men däremot mer krävande än XP. Jag körde XP på Lifebook P7120 från början och hade då inga problem att köra flera program parallellt men med Windows 7 märker jag en viss tröghet med bara webbläsare och Office 2007 i gång samtidigt.

Lite hjälper det när jag införskaffar ett 8 GB stort usb-minne och låter funktionen Readyboost använda hälften av utrymmet som ett extra minnesstöd. Om jag nöjer mig med de programmoduler som ingår i Windows 7 fungerar det faktiskt att göra enklare bild- och textredigering och givetvis surfa på nätet även om man bara har 512 MB ram.

Det är inte fy skam med tanke på att den rekommenderade nivån är 2 GB, och 1 GB är minimikravet. En förklaring till att detta är möjligt ligger i fönsterhanteraren optimerats i Windows 7 vilket gör att den inte slukar lika mycket minne.

Men man ska inte förledas att tro att det utan vidare går att köra detta operativsystem på vilka gamla datorer som helst.

Vill man inte investera i mer minne på datorn rekommenderar jag fortfarande att välja någon variant av Linux. För egen del fick jag leta ett tag hos webbhandlarna för att hitta det lite udda minnesformatet Micro-Dimm som används i Lifebook P7120.

Hos Dustin kostar en modul på 512 MB 350 kronor vilket är mycket jämfört med standardmoduler men i detta fall gav det datorn tillräckligt med kraft för att kunna köra flera program parallellt.

Fakta

Enligt Microsoft är kraven för Windows 7 de samma som för Vista.

Man måste ha processor på 1 GHz, 1 GB ram och 16 GB ledigt på hårddisken. För att kunna utnyttja grafikgränssnittet Aero krävs grafikminne på 128 MB.

Men många av komponenterna, exempelvis fönsterhanteringen har optimerats vilket gör att Windows 7 i praktiken går att köra på något enklare datorer.

Den testade versionen av Windows 7 är en beta vilket gör att mycket kan förändras innan den skarpa versionen kommer om ett knappt år.

Betyg (1-5)

Gränssnitt:
4
Användarvänlighet: 4
Prisvärdhet: 3
Funktioner: 4
Installation: 4
Medel: 3,8