I fredags förra veckan uppgav den brittiska myndigheten, The Home Office, att det arbetar tillsammans med EU om att införa metoder för att hacka sig in i privatpersoners datorer utan att behöva en domstolsorder.

EU har uppmuntrat samtliga polismyndigheter inom EU-staterna att börja samarbeta och hitta lösningar för att hacka privatpersoners datorer i syfte att hitta information som är relaterade till brott, begångna eller planerade.

Rent praktiskt betyder det att brittisk polis kan kontakta svenska myndigheter och be dem ta fram information om en viss person som misstänks för brott. Svenska myndigheter har då befogenhet att hacka sig in i den misstänkta personens dator och kopiera e-postmeddelanden och andra internetaktiviteter.

Säkerhetsföretagen Kaspersky Labs och Sophos uppger nu till ZDNet i Storbritannien att de inte kommer att göra några koncessioner till brittiska myndigheter som går runt deras säkerhetsprodukter.

– Vi är politiskt neutrala, men vi anser att det är vår plikt att skydda våra kunder mot alla typer av intrång, säger David Emm, säkerhetskonsult på Kaspersky Labs till ZDNet.

Enligt Richard Clayton som är säkerhetsexpert vid Cambridge-universitetet i England så kan polisen använda en mängd olika tekniker för att hacka misstänkta personers datorer. Metoderna kan komma att inkludera e-postmeddelanden med trojaner till att fysiskt hacka sig in på trådlösa nät som används av personen i fråga.

Säkerhetsföretaget Symantec har valt att inte kommentera sin ställning då det anser frågan politiskt känslig. Symantec har tidigare samarbetat med FBI och släppt igenom virusprogrammet Magic Lantern som används för att spela in tangentbordstryckningar på en smittad dator.