I november 2008 var ett 30-tal svenska startupbolag, däribland Aceedo, Bambuser, Twingly, Saplo och Tobii, inbjudna till it-metropolen Silicon Valley för att besöka två evenemang, ISA och Seedcamp.

Syftet med resan var att knyta kontakter på den amerikanska marknaden, hitta potentiella kunder men framförallt att säkra investeringar från amerikanska riskkapitalbolag.

Men de företag IT24 har varit i kontakt med återvände alla tomhänta till Sverige.

Twinglys grundare Mattias Källström är en av dem. Han menar att bolaget inte har behov av nytt kapital förrän om ett till två år.

– Vi hade kontakt med ett par olika riskkapitalbolag för att bygga upp en långsiktig relation. Vi räknar med att vi ska stå på egna ben och gå med vinst inom ett år, säger Mattias Källström.

Han förklarar att det märktes tydligt i Silicon Valley hur stämningen bland de större bolagen var avmattad. Hos uppstickarna fanns dock en viss tillförsikt:

– Riskkapitalbolag som fortfarande investerar väljer att göra det i bolag som man redan är delägare i. Det är svårt för nya bolag att hitta investerare och om man mot förmodan skulle få det är priset som man får betala alldeles för högt eftersom man tappar kontrollen över delägarskapet.

Svenska videotjänsten Bambuser drog i somras in 15 miljoner kronor i riskkapital från norska Kistefos Venture Capital. Enligt grundaren Måns Adler är man fortfarande i behov av mer kapital, men väljer att avvakta eftersom man inte vill riskera en för låg bolagsvärdering.

– Många ser det som en bra möjlighet att investera nu eftersom man kan få en högre utväxling. Riskkapitalister som går in nu får mer av bolaget, vilket gör att många unga bolag väljer att ta längre tid på sig och gasar inte på lika mycket, säger han.

Enligt Måns Adler märktes det tydligt hur investerarna i USA börjat ställa högre krav på startupföretagen. Tidigare räckte det ofta med en unik idé för att säkra en investering.

– Det vi kände tydligt var att Silicon Valley-investerarna börjat titta bort från företag som förlorar mer än vad de tjänar. Det är viktigare med bolag som har en genomtänkt intäktsmodell, säger Måns Adler och fortsätter:

– Vi har gjort om vår strategi för att ta oss till break-even. Vi kommer att bygga vår betaltjänst snabbare än vad vi tidigare hade tänkt.

Ett företag som Youtube hade i dagens klimat haft väldigt svårt att få in pengar, menar Måns Adler.

Trots att kapitalet uteblev menar Saplo, som utvecklar ett program för textanalys, att man ändå rönte stora framgångar i Silicon Valley. Bland annat Google och Microsoft uttalade sig om att de inte hade sett något liknande tidigare, uppger vd Mattias Thyrberg.

Saplo har behov av nya pengar och Mattias Thyrberg räknar med att ta in riskkapital inom ett halvår. I dagsläget för man diskussioner med flera investerare runt om i världen.

– Vi satsar inte på att bli ett medelmåttigt bolag utan satsar på att bli ett internationellt bolag. I svenska summor ska vi ta in ganska mycket, men i USA betraktas det mer som ett normalt belopp.

För egen del såg Mattias Thyrberg USA-resan främst som en chans att bygga kontakter, inte att få in nytt kapital.

– Det är i USA som vår marknad finns och det är där vi har fått förståelse för vår produkt. Vi kommer att sätta upp kontor i Silicon valley inom ett halvår, säger han.

IT24 har sökt Niklas Jonsson på ISA, en av organisatörerna bakom resan, för mer information om de andra bolagen.