I somras visade en undersökning av webbövervakningsföretaget Pingdom att flera myndighetssajter dragits med omfattande nedtid under våren. Nu visar Sitescanners undersökning av kommunernas webbplatser att läget inte är bättre där. Den sämsta var otillgänglig i ungefär 7,5 dygn.

Det är Skellefteå kommuns webbplats som låg nere i 179,5 timmar under hösten.

Skellefteå kommun kommer att ta itu med problemen genom att uppgradera webbpubliceringssystemet Content Studio i februari. Detta efter bland annat två längre avbrott på helger då sajten låg nere under flera timmar.

– Det är webbsystemet som inte klarar av storleken på våran webbsajt, det kan vara en förklaring. Vi håller på att bygger en ny webb, och det är vår lösning på problemet, säger it-driftschefen Ulf Hedström.

Strax därefter kommer Botkyrka med 160,4 timmar och sen Örebro kommun med 130,6 timmar.

Bäst är Tidaholm, Fagersta, Norberg, Eda, Solna, Trosa och Övertorneå som alla klarar sig helt utan nedtid i undersökningen.

Olle Bodelius, Sitescanners vd, anser att en sajt borde vara uppe minst 99,8 procent för att det ska vara acceptabelt.

– För offentlig sektor borde det finnas allmänna riktlinjer för det här, det är något jag talat om tidigare men det händer ju inte så mycket, säger Olle Bodelius.

– Ganska många kommuner klarar det här, det är ganska enkelt att hosta en kommunwebb och hålla den uppe.

Han pekar särskilt på problemet med en sajt som inte svarar i en krissituation. Händer något allvarligt i kommunen blir telefonerna snabbt nedringda och då är webbsidan den bästa kanalen för att få ut information.

Fakta

Även tiden att få upp sidan är lång på flera av kommunernas sajter. Här är de tio sämsta:
Vilhelmina kommun 8,8 sekunder
Vellinge kommun 7,5 sekunder
Klippans kommun 7,3 sekunder
Vansbro kommun 7,1 sekunder
Nacka kommun 7,1 sekunder
Helsingborgs stad 7,1 sekunder
Hörby kommun 6,5 sekunder
Dals-Eds kommun 6,2 sekunder
Skellefteå kommun 6,1 sekunder
Smedjebackens kommun 5,9 sekunder