Inte många hade något att glädjas åt i företagsvärlden sista kvartalet 2008, men för Christina Lampe-Önnerud var det en rivstart.

Christina Lampe-Önnerud, född och utbildad i Sverige, är vd och grundare för nystartade Boston Power som, inte helt överraskande, finns i Boston. Företaget utvecklar en batteriteknik som Christina Lampe-Önnerud själv har utvecklat.

I december beslöt Hewlett-Packard att använda hennes batterier i sina bärbara. Därmed fick Christina Lampe-Önnerud bekräftat att hon hade tänkt rätt när hon grundade företaget i januari 2004. Hennes mål var att konstruera ett litium-jon-batteri som laddas snabbt, håller för långa arbetspass och kan användas minst lika länge som datorn det sitter i. Det ska också vara säkert.

Nu måste Lampe-Önnerud kämpa med att öka produktionen samtidigt som hon utvecklar tekniken i samarbete med andra företag inom transport och elektronik.

– Vi jobbar med alla, men om HP säger ”hoppa” så är vi hundra personer här som hoppar riktigt högt.

Batteriet heter Sonata, men HP tänker kalla det Enviro. Det är konstruerats för att nå 80 procents kapacitet efter 30 minuters uppladdning och att klara minst tusen uppladdningar utan att försämras. Det är tre gånger mer än dagens batterier för bärbara. som börjar tappa sugen efter 300 uppladdningar – ungefär ett år.

Christina Lampe-Önnerud vill inte att batterier ses som förbrukningsmaterial.

– Jag har varit med om att konstruera batterier som suttit ute i rymden och klarat 30 000 cykler i kyla och vakuum, så jag vet vad som är möjligt. Att kasta bort saker irriterar mig.
Hon ser också en ny marknad: batterier som är anpassade till användningen:

– Det fanns inget riktigt samarbete mellan batteriexpertisen och elektronikexpertisen.

Hon konstaterar att elektronikindustrin har utvecklats dramatiskt de senaste tio åren, medan batterierna har varit likadana.

– Vi har varit på så många konferenser där man börjat med att säga att ”okej, batterierna stinker, vad ska vi göra?”.

Boston Power ägnar stort intresse åt så kallade mini-pc:

– Det är batteriet som avgör hur tunn datorn kan bli, och hur tung den blir.

I dag, när batterierna räcker lika länge som datorn, kan man baka in batteriet i produkten på ett annat sätt.

Förutom personalen i Massachusetts har företaget personal och underleverantörer i Shenzhen i Kina, där företaget redan har växt ut ur två fabriker. Nu ska GP Batteries börja tillverka Boston Powers batterier i Taiwan.

GP har tidigare undvikit litium-jon-batterier på grund av säkerhetsproblem, men Boston Powers teknik har fått företaget att ändra inställning.

Christina Lampe-Önnerud skämtar om hur hon måste hålla hoppfulla kunder på gott humör. Alla vill ha en andel av produktionen.

– Det är som att dejta på högstadiet. Man kan gå ut med alla, men inte samtidigt.

Hon är förhoppningsfull inför den nya presidenten, Barack Obama. Han kommer att satsa på företag som utvecklar så kallad grön teknik, och till dem räknar sig Boston Power:

– Och om Boston Power blir ett av de utvalda så kan vi erbjuda en ny typ av ledarskap som är mer samarbetsinriktad och mer målinriktad och med nästan inga omkostnader. Alla anslagen kommer att gå till att skapa jobb och att utveckla teknik som är bättre för miljön.

Hon kan tänka sig att tillverka batterierna i USA:

– Med tanke på hållbar utveckling borde vi tillverka lokalt och anställa folk lokalt.

Christina Lampe-Önnerud doktorerade vid Uppsala universitet, men beslöt att flytta till USA. Hon säger att hon ser sig som världsmedborgare, inte som svensk eller amerikan. Men hon älskar att bo i Boston med den klassiska musiken, med skidåkningen och den kulturella miljön. Lampe-Önnerud är utbildad musiker och leder en damkör i Boston.

– USA är fortfarande världens bästa ställe att bo i och bäst när det gäller investeringar, personal och chefsskap – och visioner. I USA låter folk dig satsa på en stor idé, och de accepterar att du misslyckas. Du har ett tryck på dig att lyckas, men om du misslyckas har du inte spolierat hela din karriär.

Även om man kan se Christina Lampe-Önnerud som den typiska uppfinnaren och grundaren av ett högteknologiskt företag så avvisar hon artigt den beskrivningen. Hon tror inte på det bakomliggande antagandet att riskkapitalister förr eller senare vill byta ut grundaren, besatt av sin idé, mot en ”professionell vd”.

– Jag vet en hel del av batterier, påpekar hon. Men jag tror också att jag snarare startade företaget utifrån en insikt om vart marknaden är på väg, och vad som måste göras. Faktum är att vår första produkt är min grundläggande uppfinning, och den fungerar.

– Jag har skapat det här företaget. Det har varit en resa på fyra år. Det har varit enormt stimulerande och massor med arbete. Jag gör detta, och jag vet att det år svårt för en del investerare att tro, inte så mycket för pengarna som för det gemensamma bästa – att folk sjunger och dansar när de kommer till jobbet varje dag. Vet du, det ger mig energi.

I slutet av 2009 kan vi troligen räkna med nästa generation av produkter från Boston Power.

– Jag jobbar med fantastiska människor som är mycket kreativa, så det är inga problem med framtidsplanerna. Mitt jobb är delvis att säga att först måste vi tjäna pengar, först måste vi nå lönsamhet – sedan finns det hur mycket som helst som vi kan göra.

Vi kan ge kunderna längre arbetspass, vi kan göra batterierna tunnare. Och så har vi transportbranschen. Jag tror att vi nästan är skyldiga att satsa på den, för det är där som vi verkligen kan skapa förändring.

Översättning: Anders Lotsson

Fakta

Vd och grundare för Boston Power, som utvecklar och säljer ett litium-jon-batteri som hon själv har utvecklat. Batteriet uppges ha tre gånger så lång livslängd som vanliga litium-jon-batterier. I december beslöt HP att erbjuda Boston Powers batterier i sina bärbara.

Christina Lampe-Önnerud
doktorerade i inorganisk kemi vid Uppsala universitet. Hon forskade därefter vid MIT och arbetade i sex år på konsultföretaget Arthur D Little. 2004 grundade hon Boston Power. Hon är vd och grundare och hennes man, Per Önnerud, är teknisk chef. Boston Power finns på boston-power.com.