IBMs forskningsbolag IBM Research är på väg att bygga ett nytt nanomikroskop med extremt hög upplösning. Tekniken kan användas för att skapa bilder med en upplösning som är 100 miljoner högre än existerande mri-teknik, en förkortning som står för magnetic resonance image.

Projektet har blivit möjligt tack vare en vidareutveckling av mri som använder små spänningsfält på atomnivå. Bland annat kan den nya tekniken användas för att utforska små objekts ytor, exempelvis biologisk vävnad.

Mri på nanonivå är möjligt genom att studera atomkärnor, vilket också möjliggör den höga upplösningen. Användningen för den typen av visualisering är bland annat medicinska analyser.

– Tekniken kommer att revolutionera hur vi tittar på virus, bakterier, proteiner och andra biologiska element, säger IBMs forskningsledare Mark Dean, till IDG News.

Enligt IBM har företaget kört en test som möjliggjorde mri-bilder på nanometernivå, vilket företaget uppger är första gången. Upplösningen ska ha varit nere på fyra nanometer och bilden föreställde ett så kallat tobaksvirus.

Med tekniken är det möjligt att skapa tredimensionella bilder med högre upplösning än vad som är möjligt med traditionell datortomografi, och som kan användas för att studera strukturer på atomnivå. Exempelvis kan mri användas inom neurologi, hjärnforskning, men även inom muskel- och hjärtforskning.

– Mri är väl känt för sina kraftfulla bilder men dess kapacitet inom mikroskopi har länge varit begränsad, säger Dan Rugar, chefsforskare på IBM Research.

För ett år aviserade forskare på Lawrence Berkeley National Laboratory att de började kunna ta 3d-bilder av atomstrukturer med hjälp av mri. Med hjälp av elektronmikroskopen har det länge varit möjligt att se objekt som är mindre än vad traditionella ljusmikroskop klarar.

Den nya tekniken bygger på mfrm-teknik, så kallad magnetic resonance force microscopy, som inte bara ger en hög upplösning utan även kan användas för att genomföra studier under ytan på olika objekt.

Fakta

IBM uppger att de tillsammans med forskare på Center for Probing the Nanoscale på Stanford University har lyckats öka känsligheten i mri-tekniken.

Förhoppningen är att nano-mri ska möjliggöra studier av hela proteinmolekyler och andra komplexa molekyler, en forskning som är nödvändig för att fördjupa förståelsen för olika biologiska funktioner.