"Jag vet inte om hela Lotusfamiljen kommer att gå över till molnet, men vi är förberedda på en sådan situation", säger Bob Picciano, chef för Lotus.

(CS/Orlando) IBMs satsning på molnet går under namnet Lotus Live och innebär att delar av Lotusfamiljen även återfinns som mjuvara som tjänst, saas. Lotus Live går att sammanfatta med "sist, men inte minst".

Att det dröjt så länge förklarar Sean Poulley, chef för onlinebaserade samarbetstjänster, med att IBM har lagt ner en hel del tid på att se över hur affärsregler, lagar och framför allt säkerhet ska fungera i Lotus Live.

– Många andra datormolnleverantörer har inte koll på säkerheten ännu, säger Sean Poulley under en presskonferens.

Han tillägger lite senare att IBM har ytterligare ett trumfkort i rockärmen.

– Vi har något många datormolnföretag saknar, nämligen en gigantisk säljavdelning.

Lotuschefen Bob Picciano går även han till attack mot konkurrenter när han under huvudtalet låter en animerad Windowslogotyp gå i kras på den stora skärmen bakom sig, till åhörarnas förtjusning.

Något senare har han sansat sig en smula och berättar under en presskonferens att Lotus Live bygger på öppna webbstandarder och är en ny strategi för IBM.

– Lotus Live är en av de satsningar som vi gör på små och mellanstora företag, säger Bob Picciano.

Han fortsätter att berätta att det går att betrakta Lotus Live som delar av Lotusfamiljen, fast molnbaserade. Om övergången blir total är dock osäkert.

– Jag vet inte om hela Lotusfamiljen kommer att gå över till molnet, men vi är förberedda på en sådan situation, säger Bob Picciano.

Den andra stora lanseringen under Lotusphere är den som rör Lotus Sametime. Version 8.5 kommer att släppas i betaversion under andra kvartalet i år, och i skarp version under det tredje.

Först ut är dock versionen Sametime Unified Telephony som ska fungera med allt, ip, fast så väl som mobil telefoni.

De olika sätten att kommunicera demonstreras under huvudtalet bland annat genom att flytta en konversation över en chatt till en mobiltelefon med ett enkelt musklick.

Fakta

Det ska gå att köpa olika Lotus Live-tjänster separat, säger Sean Poulley, och prismodellen ska vara abonnemangsbaserad. Olika sätt att kommunicera samt dela dokument är två funktioner som ska
ingå, precis som de gör i Lotusfamiljen i dag.

Lotus Live ska lanseras under första kvartalet i år, och ingår gör även ett samarbete mellan IBM och Salesforce, som innebär att Salesforce saas-baserade kundvårdsapplikation ska kunna användas tillsammans med Lotus Live.

Det ska även vara möjligt att integrera Skype samt hämta information från Linkedin, det sociala nätverket för affärsrelaterade kontakter.

Förra året lanserades ett nytt samarbete mellan SAP och IBM som gick under namnet Atlantic. Det har nu resulterat i produkten Alloy, och går ut på att hämta affärsrelaterad information ur SAP och samarbeta med kollegor med den i Lotus Notes.

Michael Reh, en av toppcheferna på SAP, förklarar samarbetet med att IBM och SAP redan delar 30 000 kunder, ett faktum som det vore dumt att ignorera.

IBM satsar även
mycket på mobilitet. En av nyheterna på Lotusphere rörde klientmjukvara för valda delar av Lotusfamiljen i bland annat Nokia, Blackberry och Iphone.

Även Lotus Connections 2.5 utannonserades under huvudtalet på Lotusphere. Där ingår bland annat stöd för wikis och mikrobloggar.