– Det är en mardröm att betala med kreditkort på pc:n. Det är för många steg, säger John Strand, vd för det danska analysföretaget Strand Consult.

Han är övertygad om att vi snart kan slippa krångliga kontokortsnummer och sms-betalningar när vi vill handla på nätet.

– Det kommer bara att vara att klicka och köpa. Du behöver inte skriva in någon info alls. Räkningen kommer på din bredbandsfaktura, säger John Strand.


Söker ny lösning. John Strand, vd för det danska analysföretaget Strand Consult, tycker att ett kreditkortsköp på internet är för omständligt.

Transaktionen hanteras av en betalningsförmedlare. John Strand tror att stora delar av det vi köper och konsumerar via datorn eller mobilen kommer att betalas på det här sättet inom en nära framtid. Men det gäller främst köp av innehåll och tjänster för mindre summor, så kallade mikrobetalningar. Större köp, som flygbiljetter, kommer förmodligen att betalas med kreditkort även framöver.

– Det finns begränsningar för hur stora belopp man får debitera en telekomfaktura. Med nuvarande lagstiftning kan du inte köpa böcker för några tusen så att det hamnar på din bredbandsfaktura, säger Niclas Melin, marknadsansvarig för betalningslösningar på Ericsson.

Till att börja med kommer möjligheten att klicka och köpa bara att finnas när du surfar via mobilt bredband, enligt både John Strand och Niclas Melin.

– Det ligger längre bort på det fasta bredbandet, ungefär fem år, säger Niclas Melin.

Orsaken är att det är betydligt lättare att identifiera en kund som använder mobilt bredband än en som använder fast bredband.

Ericssons betalningsförmedlingstjänst IPX erbjuder redan den här funktionen, men det är ännu ingen operatör som använder det kommersiellt.

– Vi har inte bestämt oss om eller när vi vill lansera en sådan här tjänst, säger Johan Wickman, ansvarig för forskning och utveckling på Teliasonera.

Konkurrenten Telenor är mer hemlighetsfull och meddelar att företaget är försiktigt när det gäller att kommentera affärsutveckling framgent.

Fakta

Ericsson IPX är en betalväxel som fungerar som en global mellanhand mellan operatörer och innehållsleverantörer. Det innebär att säljaren slipper skriva individuella avtal och integrera tekniklösningar med individuella telefonoperatörer.

Ericsson IPX används i dag av mer än 1 000 olika innehålls-, service- och medieföretag.