(CS/Orlando) Jeffrey Mann, analytiker på analysföretaget Gartner, säger att IBMs satsning på datormoln är den mest betydelsefulla nyheten från IBM hittills i år.

– Det råder inga tvivel, Lotus Live är viktigast, säger Jeffrey Mann.

Samtidigt är företaget lite efter. Visst har IBM även tidigare jobbat med datormoln, men då främst för andra, mer anonyma syften. Såväl Microsoft som Google och Amazons datormoln ligger steget före.

– IBM är sent med sin lansering och under stor press från sina konkurrenter. Det gör satsningen än mer angelägen, säger Jeffrey Mann.

Är det inte märkligt att IBM, som vanligtvis befinner sig på frontlinjen när det gäller teknik, lanserar sitt datormoln först nu?

– Jag tror IBM har funderat både en och två gånger över sin satsning, säger Jeffrey Mann.

Det kan vara en klok idé. Bara för mashups har IBM minst tre olika lösningar – Lotus Mashups, IBM Mashup Center och Infosphere Mashuphub. En upprensning skulle behövas i produktträsket.

– IBMs kunder blir ofta förvirrade av alla versioner och verktyg som IBM tillhandahåller. Vilka program fungerar tillsammans är en fråga som förekommer frekvent, säger Jeffrey Mann.

Han tillägger att förvirringen mycket väl kan vara ett arv från tiden då Lotus Domino bråkade rejält när kunderna försökte integrera systemet med andra plattformar.

Lotuschefen Bob Picciano beskriver lanseringen som en tydlig satsning.

– Visst har andra varit i gång ett tag, men vi är först med att ha en klar företagsinriktad satsning. Andra leverantörer är mer inriktade på konsumenter, säger Bob Picciano.


Timo Karvinen, projektledare inom det finska försvaret.

Det finns även ett visst intresse från kunderna på plats på konferensen. Timo Karvinen, projektledare inom det finska försvaret, tycker att Lotus Live är en spännande satsning. Men han har svårt att vara precis i sitt uttalande.

– För att kunna säga något mer om Lotus Live måste jag känna på plattformen först, säger Timo Karvinen.

Då är det tydligare hur samarbete och program som Lotus Connection med wikier och sociala nätverk kan assistera Timo Karvinen och den finska armén.

– Vi arbetar med e-learning och där spelar Lotusfamiljen en viktig roll eftersom programmen är lätta att integrera med andra plattformar i vår miljö, säger Timo Karvinen.

Han tillägger att även om säkerhet inte är hans åtagande så har även den biten spelat en stor roll i valet av plattform.

Fakta

Lotus Live gick tidigare under namnet Bluehouse. Tanken är att flytta delar av Lotusfamiljen till molnet.

IBM har räknat ut att företaget når över 400 miljoner potentiella användare med sin molnsatsning.

Det ska gå att köpa olika Lotus Live-tjänster separat, och prissättningen ska vara abonnemangsbaserad.

Lotus Live ska lanseras i skarpt läge under första kvartalet i år, och även samarbeten mellan IBM och Salesforce ingår, vilket innebär att Salesforce saas-baserade kundvårdsapplikation ska kunna användas tillsammans med Lotus Live.