Han har kallats internetpresidenten och omtalats som den kandidat som verkligen lyckats använda webben och nya medier för nå ut till väljare. I samma stund som Barack Obama svor presidenteden byttes Bushadministrationens webbplats ut mot den nya presidentens med sin slogan ”change has come to the white house”.

Den rena stilen känns igen från tidigare kampanjsajter, men det finns också vissa tecken på att mannen som under kampanjen blev känd för sitt Twitterbloggande tänker ta med sig modernt webbtänk in i maktens hus.

”President Obama ska göra denna regering till den mest öppna och transparenta i historien, och whitehouse.gov kommer att spela en stor roll i at uppfylla det löftet”, skriver Macon Phillips, Vita husets chef för nya medier.

En nystartad blogg har en framträdande plats på webbplatsen, som dock inte tillåter kommentarer från läsare. De första inläggen tyder dock inte på att den kommer användas som ersättning för traditionella presskanaler, vilket till exempel Googles officiella bloggar gör. Även svenska Microsoft förklarade nyligen att en mer bloggorienterad webbplats ska komplettera annan extern kommunikation.

– Målet är att fortsätta i samma anda, med samma deltagande och energi som under kampanjen, säger Macon Phillips, som även var chef för nya medier under övergångsperioden sedan valet i november, till nyhetsbyrån AFP.

Amerikanska upphovsrättslagar ger stora friheter att återanvända material som har producerats i tjänsten av statsanställda. Den som läser vidare på whitehouse.gov kan se att intresset för fria licenser tycks vara större än så. Där annat inte anges är materialet tillgängligt under en Creative Commons-licens som tillåter spridning och bearbetning så länge upphovsmannen anges. Det gäller även material som användare bidrar med.