"Utvecklingskostnader för mobil programvara går i taket. Det finns tydliga tecken på att Android kan reducera dessa kostnader", säger Erik Johannesson, pressansvarig på Samsung.

Allt pekar på att Android blir den stora vinnaren på mobilplattformar under 2009. Och utvecklingen går snabbt – i september 2008 var det få mobilexperter som kunde förutspå den mobila framtiden. Men det var innan Samsung, Sony Ericsson, Asus, Sharp, LG, Motorola och tiotalet andra olika hårdvarutillverkare hoppade på Androidtåget. Och innan marknadsplatsen Android Market lanserades.

– Android är en självklarhet för oss, säger Erik Johannesson, pressansvarig på Samsung.

Han berättar att Android är till stor hjälp och kan lyfta fram de värden Samsung vill stå för: innovation och design. Dessutom kan Android hjälpa Samsung när de ekonomiska vindarna viner runt företagsknuten.

– Utvecklingskostnaderna för mobil mjukvara går i taket. Det finns tydliga tecken på att Android kan reducera dessa kostnader, säger Erik Johannesson.

Gustaf Brusewitz, informationschef på konkurrerande Sony Ericsson, säger att det finns finns ett stort intresse för Android i USA. Han berättar också att det finns stora planer för Android på Sony Ericsson.

– Just nu satsar vi på det högre segmentet, det vill säga smarta mobiler, men Android kan släppas för en massmarknad i ett senare skede, säger Gustaf Brusewitz.

Men det är inte bara mobiltillverkare som ser fördelar med Android i jämförelse med Symbian och Windows Mobile. Anders Rundgren, mobilutvecklare på Vincent Engineering, tror stenhårt på Android.

– Utmärkt Javastöd och en mindre armé av utvecklare runt Linuxkärnan är två mycket stora fördelar med Android, säger Anders Rundgren.

Men det stannar inte där. Anders Rundgren berättar att det finns fler positiva sidor. Det är lättare att komma igång med Android än Symbian och utvecklarsamfundet runt Android kommer inom en snar framtid att gå om Symbian i storlek.

Han får medhåll från Staffan Kjellberg, mobilutvecklare på Softrace.

– Androids stora fördelar är plattformens lättillgänglighet, bra support runt utvecklingsverktyget Eclipse och en miljö som tillåter effektiv felsökning.

Anders Rundgren är samtidigt kritisk till Symbians nyöppnade mobilplattform. Vad Nokia ska göra med Symbian och hur det ska gå till är höljt i dunkel, säger han.

– Satsningen på öppen källkod kom för sent, och plattformen är dessutom föråldrad. Och även om 1 500 dollar är en struntsumma vill många kunna se källkoden gratis utan att registera sig, säger Anders Rundgren.

Gustaf Brusewitz på Sony Ericsson tillägger att det är knappast negativt för Android att mobilplattformen är så pass ny som den är.

Fakta

I ett uttalande till kinesisk press för några veckor sedan sade HTCs vd Peter Chou att företaget förväntar sig över en miljon sålda Androidtelefoner under 2008. Siffrorna beräknas komma i början av februari.

HTC kommer enligt
egen uppgift att släppa generation 2 av sin Androidtelefon under 2009.

Utöver HTC har
LG, Motorola och Samsung sagt att de kommer att ge ut smarta telefoner med Android under 2009. Motorola har dessutom sagt de avser släppa mobiler för massmarknaden under 2010, något även Sony Ericsson kan tänka sig göra.

Sony Ericsson har ännu inte gått ut med information om att den första Androidtelefonen ska komma i år, men mycket tyder på det.

Det enda mobiltelefonitillverkare som hårdnackat sagt nej till Android är Nokia.

Ledande experter
som CS pratat med hyser stora förhoppningar inför mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona i februari. Där kommer Androids framsteg att synas tydligt, tror de.