"Vi hade investerat mycket tid och pengar för att bygga upp en verksamhet efter vissa förutsättningar så det är klart att det kändes frustrerande." Det säger Anders Johansson, Ratsits grundare om att den omdiskuterade gratistjänsten stoppades.

Den 23 november 2006 skickade nystartade företaget Ratsit ut ett pressmeddelande om en tjänst där vem som helst anonymt och gratis kunde ta kreditupplysningar på privatpersoner. Samma dag rapporterade de flesta svenska massmedier om att det nu var möjligt att se vad grannen tjänade utan att någon fick veta om det.

De första dagarna hade sajten 600 000–800 000 besök om dagen och servrarna överbelastades.

Efter den första anstormningen gick besökarantalet ner men låg på 300 000–400 000 unika besök per vecka. De första fyra månaderna lämnades 14 miljoner personrapporter ut från Ratsits sajt.

Grundaren Anders Johansson visste att det skulle bli mycket diskussion kring en tjänst som gav ut fria inkomstuppgifter på nätet, och ganska snart efter lanseringen kom också kritiken. 3 000 personer hörde av sig och ansåg att deras integritet kränkts.

– De tyckte att andra inte hade något att göra med vad de tjänar. Jag respekterar att det finns de som tycker att det är integritetskränkande men det är inte fel i juridisk mening. De får ha sin åsikt och jag min, säger Anders Johansson.

Efter ett halvår införde Skatteverket regeln att när en privatperson tar en kreditupplysning på en annan privatperson måste det skickas ut en kopia till den omfrågade. Regeln gäller inte företag som fortfarande kan ta kreditupplysningar anonymt.

För Ratsit innebar det en enorm skillnad. Många var oroliga att det skulle komma ut vilka de hade frågat om. Trafiken minskade drastiskt och omsättningen gick från en miljon till 150 000 per månad.

– Vi hade investerat mycket tid och pengar för att bygga upp en verksamhet efter vissa förutsättningar så det är klart att det kändes frustrerande. Men i det läget får man rätta sig efter spelreglerna och styra om verksamheten, säger Anders Johansson.

Sedan dess har Ratsit börjat sälja taxeringskalendern och startat tjänster kring företagsupplysningar och självbevakning där privatpersoner får veta när uppgifter om dem ändrats i myndigheternas register. I dag har sajten 150 000 besökare per vecka.

– Vi har ett känt varumärke på nätet och det försöker vi dra nytta av. Dessutom sitter vi på ett av Sveriges största mejlregister med 750 000 personer som vi kan kommunicera med och driva marknadsföring kostnadseffektivt mot. Jämfört med andra kreditupplysningsföretag har vi mycket lägre omkostnader, säger han.

Anders Johansson konstaterar att Ratsit håller sig till att erbjuda ganska enkla tjänster och det ska alltid finnas en del som är gratis. Och ju fler kunder, desto bättre, även om de är små.

– Sedan kan man erbjuda andra tjänster och abonnemang.

I början av våren lanseras fler tjänster från Ratsit, men Anders Johansson är än så länge hemlighetsfull. Det handlar mest om tjänster som redan finns men där Ratsit kommer att lägga sig lägre i pris, eller erbjuder dem helt gratis.

Senare i vår kommer en gratistjänst som Anders Johansson tror blir en intresseväckare.

– Tanken är att erbjuda inkomststatistik utifrån vissa parametrar, exempelvis ålder, kön, vilken sektor man arbetar inom och var man bor. Sådant som är bra inför löneförhandlingen eller om man vill byta jobb. Jag tror att den kommer att röra till en del. Med allt jag gör försöker jag ändra affärsmodellen så att det är något helt nytt.

Fakta

Namn: Anders Johansson.

Ålder: 38 år.

Karriär: Jobbade i tio år som chef på ett teknikkonsultbolag med försäljning, marknadsföring och verksamhetsutveckling.

Utbildning: Högskoleingenjör.

Inkomst 2007: 630 000 kronor.

Familj: En son.

Gör på fritiden: Promenerar, spelar innebandy och är engagerad i sonens sporter.

Motto i jobbet: ”Det spelar ingen roll hur bra produkt man har om ingen vet att den finns.”

Om Ratsit:
Beräknad omsättning 2008: 7,3 miljoner kronor.

Vinst: 200 000 kronor.

Antal betalande kunder: 45 000.

Besökare på sajten: 150 000/vecka.

Antal anställda: En halvtidsanställd.