Begreppet ”hårddisk på nätet” har funnits länge och innebär att företag som svenska Storegate och Diino åtar sig att lagra och säkerhetskopiera filer på nätet.

Hos Storegate är det gratis att lagra 2 GB medan Diino nyligen uppgraderat gratistjänsten till 5 GB. För 490 kronor per år kan Diinos privatkunder utnyttja 100 GB för fillagring och backup.

Det här är tydligen ett område som även Microsoft tycker är intressant och något som ska tilltala de hundratals miljoner användarna av Hotmail. Sedan början på december kan nu alla dessa lagra hela 25 GB gratis i Live-tjänsten Skydrive. Det är ett lovvärt initiativ men det riskerar att stupa på dålig prestanda.

Jag testar att överföra en mapp med cirka 500 bilder på totalt 660 MB något som tar hela 4 timmar och 40 minuter. Det blir 2,3 MB per minut.

Det kan jämföras med Diino som överför samma mapp på bara en kvart via företagets nya webbaserade tjänst.

Väljer man den gamla tjänsten som kräver nerladdning av en klient tar det en halvtimme. Även Storegates webbaserade lagringstjänst klarar att överföra samma material på ganska exakt en halvtimme.

Microsoft ligger alltså långt efter de mer specialiserade aktörerna på området för lagring på nätet. Men då får man ha i åtanke att just fillagringen bara är en av de många komponenter som ingår i Microsofts stora satsning på Livetjänster.

Förutom kalender, e-post, chattmodul och bloggverktyg ingår även Live Photo Gallery som har en nära koppling till Skydrive.

Det innebär att man direkt från lagringstjänsten kan överföra alla bilder i en viss mapp till bildredigeraren, fixa till bilderna och sedan lägga tillbaka dem i Skydrive eller kanske på en extern hårddisk.

Likt andra webbaserade lagringstjänster går det även att använda Skydrive för distribution av filer till andra där man bara skickar en länk till en viss mapp.

Jag har testat det till lite olika grupper och noterar att det alltid är någon som klagar över att de inte kommer åt mapparna. Förklaringen till det är dock att man inte kan dra och släppa filer och mappar hur som helst utan måste klicka på de enskilda filerna och välja ”hämta”.

Förhoppningsvis tar Microsoft lärdom av sina specialiserade konkurrenter när det gäller hantering av mappar och automatisk backup till dem.

I dagsläget kan man inte överföra en hel mapp på en gång utan måste skapa nya mappar i gränssnittet och dra och släppa filer till dessa.

Men det är först nu när man får 25 GB gratis som Microsofts tjänst över huvud taget är värd att testa. Har man bara lite tålamod är det bättre att säkerhetskopiera sina filer här än att inte göra det alls.

Fakta

Microsofts Skydrive tillåter nu 25 GB gratis lagring på nätet. Bilder som lagras här kan redigeras med Live Photo Gallery. Men överföringen till Skydrive går bara med drygt 2 MB per minut. Det är 20 gånger långsammare än exempelvis Diinos lagringstjänst.

Betyg (1–5)

Gränssnitt: 3
Användarvänlighet: 2
Prisvärdhet: 5
Funktioner: 2
Känsla: 3

Medel: 3,0