Redan 1976 kom Apples första dator, Apple I, som dock var något av ett hemmabygge och knappast kunde ses som en komplett produkt. Sedan följde Apple II året därpå men inte förrän Lisa kom 1983 hade Apple någon produkt med grafiskt användargränssnitt. Lisa sålde dock dåligt eftersom den var för dyr och det gick knappast att hitta några program som kunde köra på den.

Men 22 januari 1984 drog Apple igång marknadsföringen för Macintosh vilket skedde med den numera famösa reklamfilmen 1984, regisserad av Ridley Scott. Två dagar senare fanns datorn att köpa i handeln och blev en omedelbar framgång, särskilt i verksamheter där den ersätter traditionell tidningsproduktion med ”desktop publishing”. Samma år startar Apple sin verksamhet i Sverige och här är det den uppgraderade versionen Macintosh 512k med 9-tumsskärm som först visas upp. Den följdes upp av Macintosh Plus 1986 med 1 MB ram och en revolutionär konstruktion som gjorde det möjligt att ansluta sju externa enheter via scsi. Denna modell fortsatte att tillverkas fram till hösten 1990 och är Apple mest långlivade Mac hittills.

Det dröjer ytterligare tre år innan de första modellerna med färgskärm kommer och inte förrän 1989 kommer Apple med den första bärbara modellen. Macintosh Portable var den första bärbara Macen som undertecknad hade nöjet att testa. Den införskaffades till mitt jobb på KTH och jag bar den fram och tillbaka till jobbet varje dag trots att den vägde 7,2 kilo. Men i början på 90-talet började Apple samarbeta med Sony och fick ner storleken rejält på den nya Powerbookserien. Med denna serie blev Apple pionjär på en konstruktion där tangentbordet flyttas fram och ger datorn inbyggt handlovsstöd.

I början på 90-talet kom flera olika modeller med lägre priser än förut, exempelvis Performa och Quadra. Sedan följde en lång rad av datorer med säregen design. Det gäller inte minst Imac-serien som kom 1998 och då hade genomskinliga plasthöljen i glada färger. Med dessa gjorde Apple sig av med en del barlast som scsi- och adb-kontakter som ersattes med usb medan cd-läsare ersatte diskettstation.

Imac blev en stor säljframgång, något som inte kan sägas om Cube som kom två år senare men las i malpåse redan 2001. År 2002 kom Imac med platt skärm monterad på en halv glob och slutligen byggdes hela datorn in i skärmar på antingen 17, 20 eller 24 tum. Dessa versioner av Imac hör till mina personliga favoriter och en sådan är faktiskt den enda som jag gett 5.0 i betyg under alla åren som jag testat datorer för CS.

Toppbetyget gäller för den version som har Intelprocessor och därmed klarar att köra både Mac OS och Windows, något som gäller för samtliga av dagens modeller.

Bland de mest avvikande modellerna under senare år märks Macbook Air som har mycket få utgångar, saknar dvd, har ssd-disk i stället för vanlig hårddisk och hör till branchens lättaste.